Foto:

Naast de deur

Op sociale media gaat het er niet altijd gemoedelijk aan toe. Neem Twitter, dat gebruik ik vooral om te lezen, met af en toe een instemmende ‘like’ of een retweet. Weekblad De Groene Amsterdammer meldde vorig week op basis van eigen onderzoek dat ‘rechts-nationalistisch Nederland’ het platform domineert. Dit ‘rechts-nationalistisch’ is overigens nog een beschaafd eufemisme voor wat gewoon ‘alt-right’ is, en erger. Op Twitter leest u de meest vergezochte complottheorieën die fanatiek verspreid worden. Bijvoorbeeld dat we bestuurd worden door een onzichtbare wereldmacht die erop uit is om Nederland te ‘omvolken’, en andere onfrisse en nauwelijks verholen racistische prietpraat. Verder kunt u op Twitter terecht voor allerlei gedachtenspinsels over het Kwaad uit Brussel, de Europese Unie. Klimaatontkenners laten de temperatuur nog wat verder oplopen.

Facebook lijkt doorgaans wat vriendelijker, misschien omdat het wat persoonlijker is (oh nou ja, iets minder anoniem), maar ook daar kan het flink stormen. U zult maar als columnist van een lokaal krantje iets schrijven over het Forum voor Democratie, of over een asielzoekerscentrum. Gewoon zomaar een willekeurig voorbeeld hoor. Maar Facebookers voelen zich dan vrij om niet al te vriendelijke reacties te plaatsen. #Doeslief, zou SIRE zeggen.

Het wel en wee van Fred, Muis, Boris en Serengeti

Bent u dat gescheld nou ook zo zat? Er is een socialenetwerksite dat zo ongelooflijk beschaafd is, dat u haast zou denken dat het fake news is: Nextdoor. Op deze website meldt u zich aan met uw adres, waarmee u vervolgens met wijkgenoten en buurtbewoners een netwerk vormt. De lokale Nextdoorgroep waar ikzelf bij zit, hangt van de gemoedelijke kneuterigheid aan elkaar. Vorige week werd iedereen opgeroepen om uit te kijken voor Fred en Muis, twee vermiste katten. Gelukkig bleken twee andere katten, Serengeti en Boris, hun huis weer teruggevonden te hebben. Er wordt op Nextdoor stevig maar beschaafd geklaagd over buren die hun vuilniszak naast een volle ondergrondse vuilcontainer zetten. U weet, daar komen meeuwen op af en die maken er zo’n zooitje van. U vindt er veel oproepjes zoals ‘wie kent er nog een betrouwbare loodgieter’, of ‘ik zoek nog poetshulp voor 4 uur per week’, of ‘help mijn printer doet het niet meer, wat nu?’ En dat een buurtbewoner dan aanbiedt om het even uit te printen en het printje dan langs te komen brengen. Een cynische Twitteraar valt van zijn stoel bij het lezen van zoveel voorkomendheid en 'noaberschap', zoals ze dat in het oosten van het land noemen.

Misschien is het de nabijheid: iemand online verrot schelden is misschien niet zo handig op een site waar je alleen met buren zit, dus word je als vanzelf tot online beschaving gedwongen. Maar Nextdoor bewijst in ieder dat het kan: beleefd gedrag op sociale media, gewoon vriendelijk en behulpzaam zijn. Het is op het saaie af, maar vooral een verademing na een tien minuten op Twitter. Beter een goede digitale buur dan een verre digitale vriend, blijkt maar weer eens.

Meer berichten