Foto:

Klaar? Oversteken maar!

Kinderen willen veilig naar school

De scholen zijn weer begonnen en dat betekent ook extra opletten voor het verkeer bij basisscholen. De jonge leerlingen van de Nicolaas Beetsschool vroegen samen met wethouder Björn Lugthart, VVD-raadslid Menno Ezinga en de politie aandacht voor veilige oversteekplaatsen. Afgelopen maandag staken zij in opvallende hesjes demonstratief over op het zebrapad aan de Geestbrugweg.

Rijswijk - Kinderen uit de wijk Leeuwendaal moeten hier iedere dag de Geestbrugweg oversteken om naar de Nicolaas Beetsschool te lopen of te fietsen. Er staan verkeerslichten, maar vooral fietsers trekken zich daar niet veel van aan. Veel ouders durven daarom hun kinderen niet alleen naar school te laten gaan. Wijkbewoonster Asli Turkes en haar zoon Ilian waren dat zo zat dat ze steun van andere wijkbewoners zochten en contact opnamen met de gemeente. Samen met medewerkers van de gemeente onderzoeken ze nu maatregelen om de weg aan te passen. Later dit najaar richt de gemeente rondom de Nicolaas Beetsschool een schoolzone in, die verkeersdeelnemers erop attent maakt dat ze rekening moeten houden met kinderen op straat.

VVD-raadslid en vader van twee leerlingen van de Nicolaas Beetsschool Menno Ezinga was tevreden over de oversteekactie. Hij was betrokken bij de organisatie daarvan. "Maar er is nog veel te doen. Ook op andere plaatsen in Rijswijk is aandacht nodig om wegen veiliger te maken. We verwachten dat het college snel met goede plannen komt."
De gemeente heeft september uitgeroepen tot Maand van de verkeersveiligheid. Uit gegevens van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat er in de eerste weken van het nieuwe schooljaar een piek is in het aantal ongevallen. Wethouder Lugthart vraagt dan ook om scholen zonder schoolzone zich te melden bij de gemeente, zodat ook hun omgeving veiliger kan worden: "Want ieder kind moet elke dag veilig naar school kunnen. Ook breng ik graag de Schoolbrengweek van 16 tot en met 20 september onder de aandacht. Ik vraag iedereen om daar aan mee te doen. Breng je kinderen niet met de auto naar school maar pak de fiets of ga lopen. Het wordt dan minder druk op straat en overzichtelijker voor de kinderen".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden