Kunstenares Mariska de Groot bezig met vervaardigen van kunstwerk met pendulum
Kunstenares Mariska de Groot bezig met vervaardigen van kunstwerk met pendulum (Foto: Frans Limbertie)

Kunst bij het azc

Frans Limbertie

Fraaie sculpturen in het zand

Deze zomer wordt er kunst gemaakt in het asielzoekerscentrum aan de Lange Kleiweg. Samen met de tijdelijke bewoners zorgt Stichting de Vrolijkheid voor allerlei initiatieven op dit gebied.

Rijswijk - Nikos Kokolakis is werkzaam als coördinator van deze stichting op het Rijswijkse AZC, waar hij zich met hart en ziel inzet voor kinderen en jongeren die met hun ouders in een asielzoekerscentrum verblijven. "Ik zie het als een een unieke uitdaging om hen wat te bieden op het gebied van kunst en cultuur. En daar word ik heel blij van," zegt hij. Nikos is weliswaar geen asielzoeker, hij is wel afkomstig uit een ander land en woont hier al vijf jaar met het grootste plezier. "Ik voel zeker affiniteit met de groepen waar ik muzikale lessen aan geef," vertelt hij trots.

Vijf jaar geleden kwam hij vanuit zijn geboorteland Griekenland naar Nederland en inmiddels heeft de bevlogen muzikant en componist zich er definitief gevestigd. "Ik woon in een leuke en levendige buurt in Den Haag met allemaal verschillende culturen en daar voel ik me thuis. Door al die culturen krijg je een juiste mix waar mooie dingen uit voortkomen." Nikos kwam in contact met kunstenares Mariska de Groot. Zij werkt veel met kunst en geluid, meestal in hele donkere ruimtes. "Hier maak ik lichtfrequenties, vaak middels een grafisch patroon dat beweegt, zegt ze. "Dit vertaal ik één op één naar geluid. Afijn, wat ik normaal gesproken doe heeft heel weinig te maken waar ik hier nu mee bezig ben."

Nikos vroeg haar om samen met de inwoners van het azc een expositie maken in hun museum, dat bestaat uit een glazen kas. Mariska maakt met een grote dubbele pendulum, een touw met een gewicht eraan dat heen en weer swingt en die ze aan het plafond van de glazen kas hangt, driedimensionale tekeningen in zand.

Haar leerlingen zijn leergierig en nieuwsgierig. De pendulum, gemaakt van schommelonderdelen en touw en een ballast van beton, is gevuld met tien kilo zand. In de ballast zit een gat waar het zand uitvloeit. We zijn getuige van een demonstratie. Tijdens de swing gaat de pendulum rond, en vormt het zand dat door de bewegingen op het podium valt, een bepaald patroon. Na een half uur komt de pendulum tot stilstand en zie je een fraaie sculpturale tekening. "Best grappig, hé?" zegt Mariska. "In het begin lijkt het chaos te worden en dan begint het zich op te hopen tot een soort van berglandschap waar je heel verfijnd een sculptuur kunt zien. Deze maand kom ik hier één keer per week om de pendulum steeds iets verder of in een andere verhouding te hangen en experimenteer ik met diverse kleuren zand, zodat je ook de gelaagdheid kan zien. Nu maakt de pendulum een spiraalvorm en heeft die een metaforische betekenis als het bijvoorbeeld gaat om het leven. Deze staat voor dat je het leven neemt zoals het gaat." Precies zoals met de azc-bewoners, die aan de vooravond staan van een nieuwe toekomst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden