Foto:

Expositie "Naguals in klei'

Nagual is de Meso-Amerikaanse naam voor een mens, die in staat is om spiritueel of fysiek in een dier te transformeren. In uiteenlopende culturen over de hele wereld kom je verhalen tegen waarin mensen veranderen in dieren en andersom. Deze naam sprak beekmans en Linaa aan, ze vonden de klank mooi. "Dat onze samenwerking transformatie als thema zou krijgen stond vast. We zijn beiden gefascineerd door het idee dat alles om ons heen voortdurend in beweging is. Alles is altijd in beweging."

Beide kunstenaressen werken met kei, een materiaal dat op een natuurlijke manier een gedaanteverwisseling ondergaat. Tijdens het modeleren verandert de klei van flexibel naar stijf, en na het stookproces in de oven is de verandering naar steen compleet. Het is dan ook een voor de hand liggende keus om met klei een verhaal over metamorfose uit te beelden.

Linaaa is van oorsprong schilder en is vanuit het platte vlak ruimtelijk gaan werken. Haar kleien beelden zijn o.a. geïnspireerd op gargouilles, beschermende wezens op of aan een gebouw.

riëlle beekmans volgde de opleiding autonome keramiek aan de academie in Den Bosch. Beide kunstenaressen werken in klei en ook in de thema's van hun werk zijn verbanden. Ze hebben ieder een eigen beeldtaal en laten op een andere manier het verhaal van metamorfose zien. Een beeld van Linaaa ziet er aan elke kant anders uit. Net zoals je in de natuur iets herkent in de vorm van een wolk of de lijnen van een bergkam, als je het denkt te kunnen vastpakken is het weer weg en lijkt het op iets anders. In de beelden van riëlle zie je haast letterlijk de transformatie van het ene naar het andere. Zo zijn de poten van haar honden handen en heeft de hele houding van de hond iets menselijks.

In de tentoonstelling is ook een werkplek ingericht waar de kunstenaars in het weekend werken, als u zin heeft, is er ook een stukje klei voor u! De kunstenaressen zijn tijdens de expositie aanwezig in de galerie op zat. 24, zon. 25 en za. 31 augustus, en zon. 1 september.

De tentoonstelling wordt geopend door Yke Prins, beeldend kunstenaar en board member van Sculptor Network, op zondag 25 augustus om 15.00 uur. (Belangstellenden voor een uitnodiging voor deze en volgende exposities kunnen zich aanmelden voor de mailinglijst via artishockrijswijk@gmail.com.)

Meer berichten