Foto:

Postcodesokken

Gefeliciteerd met uw prijs! Zo begint het mailtje dat ik vorige week van de Postcodeloterij ontving. U bent winnaar met uw winnende postcode 2283, mailt het bericht verder. U speelt mee met 1 lot en mag gratis 4 paar Healthy Seas Socks uitkiezen. Gratis sokken? Als daar maar geen luchtje aan zit.

Nieuwsgierig als ik ben, klik ik meteen de link naar de prijzenshop aan. Op mijn scherm verschijnt een prachtig palet aan ­Healthy Seas Socks, die zouden zijn gemaakt van opgedoken visnetten. Ik krijg de keuze uit verschillende designs. Van oogstrelend mintgroen tot speels blauwgeblokt en van saai grijs tot gedurfd oranje/antraciet gestreept. Ik kies naast een paar robijnrode sneakersokken heel traditioneel ook voor de grijsgestreepte herensokken, vul mijn schoenmaat en adresgegevens in en wacht in blijde verwachting verder af.

Dan besef ik dat ik niet de enige winnaar ben. De prijs is gevallen op de wijkcode 2283, wat betekent dat iedere deelnemer aan de Postcodeloterij met dezelfde vier cijfers in de postcode de komende winter geen koude voetjes heeft. Zonder hier erg in te hebben Google ik naar postcode 2283 en voor mij verschijnt een opvallend lange lijst met straatnamen. De meeste herken ik wel, van sommige straten heb ik niet eerder geweten dat deze zo dicht bij mij in de buurt lagen. Ik durf te voorspellen dat de postcodesokken hier de komende dagen het onderwerp van gesprek zullen zijn.

Waarom niet toegeven dat je het voor de centen doet?

Ik surf verder en vind een website met allerlei cijfers. Daar leer ik dat postcode 2283 5.840 inwoners telt en er ruim 3.200 woningen in het gebied staan, meer huur- dan koopwoningen en beduidend meer appartementen dan eengezinswoningen. De groep 25-45 jarigen is sterk vertegenwoordigd, op de sok gevolgd door de 45-65 jarigen, daarna 65 jaar en ouder. Vrouwen zijn in de meerderheid, ook daar kunnen ze bij de prijzenshop dus alvast rekening mee houden.

Postcodeloterij-winnaars verschijnen soms op de TV, vaak gaat het dan om het winnen van mooie geldprijzen. Aan hen wordt steevast gevraagd waarom zij eigenlijk meespelen. De meeste winnaars liegen dan: Ik doe het voor de goede doelen, deze prijs is meegenomen. Jaja, alsof het iemand iets kan boeien dat een deel van de opbrengst naar Artsen Zonder Grenzen of Amnesty Internationaal gaat, om zomaar een paar van die 'goede doelen' te noemen. Waarom niet ronduit toegeven dat je het enkel voor de centen doet?

Ik schat in dat in mijn wijk hier niet anders over gedacht wordt. Natuurlijk zijn we in 2283 blij met onze nieuwe sokken. Toch wil ik Gaston, Caroline, Winston en/of collega's namens de deelnemers in postcodegebied 2283 van harte uitnodigen onze wijk ook nog eens te trakteren op zo'n lekkere vette Postcodeloterij-geldprijs. Sokken om de gewonnen euro's in te bewaren hebben we voldoende.

Ferry de Gaal
Meer berichten