De bewoners van Flat Parkzicht zijn woest op Rijswijk Wonen en willen wooncompensatie voor hun ellende
De bewoners van Flat Parkzicht zijn woest op Rijswijk Wonen en willen wooncompensatie voor hun ellende (Foto: Frans Limbertie)

Conflict renovatie loopt op

Frans Limbertie

Bewoners Parkzicht Tubasingel eisen compensatie

Wooncomplex Parkzicht aan de Tubasingel wordt gerenoveerd en gemoderniseerd. Maar dit dreigt echter op een fiasco uit te lopen omdat bewoners zich door Rijswijk Wonen en aannemer Hemubo in de kou voelen gezet. "Er wordt slecht gecommuniceerd, afspraken worden niet nagekomen en er wordt slecht naar ons geluisterd," zegt Annemarie Krispijn, die zich inmiddels als woordvoerder van de bewoners heeft ontpopt. Rijswijk Wonen kan zich daarentegen niet vinden in deze aantijgingen. "Wij hebben duidelijke afspraken gemaakt met de projectcommissie van flat Parkzicht en wij herkennen ons hier beslist niet in," aldus Martin Luten, manager Projecten bij de Rijswijkse Woningcorporatie.

Rijswijk - Annemarie ontvangt ons deze ochtend in haar knusse woning, waarbij ook de andere bewoners van het complex: Aad, Ed, Nathalie, Priscilla, Els, Wilma en Arno aanwezig zijn. "Het is hard nodig dat deze woningen een fikse opknapbeurt krijgen. We krijgen een nieuwe keuken, badkamer, toilet en nieuwe verwarmingsbuizen. En er wordt ook asbest verwijderd," legt Annemarie uit. Doel is onder meer om het wooncomplex door betere isolatie en nieuwe installaties energiezuiniger te maken. Helaas gaat een en ander gepaard met fikse problemen en overlast. "Circa zeventig gezinnen moeten overleven in een flatgebouw vol met vuil, stof, herrie en continue storingen." zeggen de bewoners. Ze zijn unaniem van mening dat ze het goed zat zijn. "Het woongenot is nu nul komma nul, terwijl wij de volle mep aan huur moeten betalen en zelfs de jaarlijkse huurverhoging niet achterwege blijft. Ook voelen we ons inmiddels door deze slordige verbouwingswerkzaamheden hier niet meer veilig." Volgens Annemarie Krispijn wil Rijswijk Wonen geen zaken meer met haar doen. "Ik ben dan ook maar uit de projectcommissie gestapt," zegt ze, "maar roer nog wel flink m'n mondje hoor. Ik laat iedereen weten hoe naar en respectloos ze ons behandelen. Ik zoek de media op en heb ook al contact gezocht met Rijswijks Belang."

Begin juni waren de eerste werkzaamheden aan de woningen, nu per tien en straks per twintig woningen. Overdag moeten de bewoners hun huis uit en kunnen ze van half acht 's morgens tot half acht 's avonds gebruik maken van een zogeheten rustunit. "Dit is een stalen keten met een klein keukenblok, bankje, toilet en een douche. Je mag er 's nachts niet in slapen van de gemeente. Om half acht moet je dan weer terug naar je eigen woning met alleen een klein koud waterkraantje en een klein chemisch toilet. En je kunt jezelf dan nestelen op je eigen bank, nadat je het plastic met een dikke stoflaag er vanaf hebt gehaald," vertelt Annemarie. Volgens haar en haar medebewoners duren de zeventien dagen voor de renovatie vaak zelfs langer dan gepland. De bewoners laten weten dat de eerste tien woningen inmiddels klaar zijn maar desondanks veel gebreken vertonen. "Gedurende het pinksterweekend moesten wij noodgedwongen kamperen in de rustunits omdat er in mijn woning tegen de afspraken in geen elektra of water aanwezig was," zegt bewoonster Wilma. Ook de asbestsanering verliep niet naar behoren. Els zit met haar woning op de eerste verdieping. "Op mijn balkon is van zeven hoog een zonnewering met asbestplaat naar beneden gekomen. Even later kwamen er twee mannen met speciale asbestpakken de grote brokstukken weghalen. Er bleef nog wat liggen dat later met een speciale stofzuiger zou worden weggehaald, maar ik heb ze hierna nooit meer gezien." De bewoners weten wel waar het om draait: "Puur een centenkwestie! Laten ze ons een maand gratis huur geven of anders een financiële vergoeding met daarbij een goede wisselwoning of een ander tijdelijk goed heenkomen." De bewoners gaan nu zelf een advocaat inschakelen en hopen dat het tot een rechtszaak komt. "We willen dat de bouwvergunning wordt ingetrokken. We zijn een strijdbaar groepje!" Een ding is positief tot nu toe: ze hebben elkaar door al deze perikelen wel gevonden en zijn echte vrienden geworden.

Martin Luten is namens Rijswijk Wonen eindverantwoordelijke voor het Parkzicht project. Luten: "Wij zijn vanaf begin duidelijk en transparant geweest en hebben het hele traject met alle bouwwerkzaamheden aan alle bewoners voorgelegd. Vijfentachtig procent is akkoord gegaan met het plan. Tevens hebben we contact gehad met de projectcommissie over de complete inhoud. Ook daarin was iedereen eensgezind."

Wat Luten jammer vindt in deze is dat er allerlei zaken naar voren worden gebracht door bepaalde bewoners die pertinent niet kloppen omdat dit eenmalige incidenten zijn. "De eerste tien woningen zijn gedaan. Daar waren inderdaad nog verbeterpunten. Zo gauw er ergens problemen waren, probeerden wij die zo spoedig mogelijk in samenwerking met de aannemer op te lossen. We leren hiervan en verbeteren de aanpak van de volgende serie woningen. Bewoners lopen geen enkel risico bij de asbestverwijdering. De units bij de flat waar de bewoners gebruik van kunnen maken zijn prima. Voor mensen met een medische indicatie staat een wisselwoning klaar. Wij begrijpen dat het misschien niet helemaal vlekkeloos verloopt en vinden dit heel vervelend. We doen ons uiterste best om iedereen zo goed mogelijk tegemoet te komen. Daarom betreuren we het juist dat onder leiding van mevrouw Krispijn een aantal bewoners ten onrechte onrust en paniek probeert te zaaien. Wij zijn er beslist niet op uit om de bewoners onnodig overlast te bezorgen, maar een aantal van hen doet nu net of dit wel het geval is. En dat betreuren we. Ons doel is om met z'n allen samen te werken aan een goed eindresultaat van het project: een comfortabele, veilige en energiezuinigere woning die toekomstbestendig is."

Frans Limbertie
Meer berichten