Karen Paternotte (links) en Willy van Leeuwen bij de Adventskerk. Foto: Robbert Roos
Karen Paternotte (links) en Willy van Leeuwen bij de Adventskerk. Foto: Robbert Roos (Foto: )

Goed omgaan met rouw helpt echt

Lezing over verlies op 7 september

Hélène Ouwerkerk

Het verlies van een dierbare is iets wat tijd vergt om een plekje te geven. Toch zien uitvaartverzorger Karen Paternotte en verlies-en rouwexpert Willy van Leeuwen hoe mensen ermee worstelen. Daarom geven ze een lezing 'Aandacht voor verlies en rouw'. Het tweetal hoopt mensen handvatten te geven hoe ze met een verlies om kunnen gaan.

Zoetermeer - Hoe iemand verlies ervaart en ermee omgaat is natuurlijk heel persoonlijk. Toch is het volgens Willy van Leeuwen en Karen Paternotte goed om er bij stil te staan. Daarom houden de dames de lezing 'Aandacht voor verlies en rouw'. "Het rouwen kwam op mijn pad toen mijn echtgenoot plotseling overleed en ik met twee jonge kinderen achterbleef. Er werd een streep gezet door mijn toekomstperspectief en dromen. Maar het heeft er wel toe geleid dat ik moest nadenken. Welke droom of wens heb je geparkeerd? Aandacht voor jezelf en je verlies is cruciaal", vertelt Willy van Leeuwen.

Het resulteerde in haar bedrijf Effectief Rouwen. Willy ontwikkelde een methode, schreef een boek en houdt lezingen zoals straks op 7 september in de Adventskerk. "Ik ben heel blij met deze plek", vult Karen Paternotte aan. "De Adventskerk is echt mijn lievelingskerk waar zo'n fijne sfeer is." Ook Karen wordt als uitvaartbegeleider dagelijks met rouw geconfronteerd. "Soms begint dat proces zelfs al voor het overlijden van een dierbare. Bijvoorbeeld als iemand alzheimer of dementie heeft", zegt Karen die onlangs een opleiding heeft afgerond voor het verzorgen van een dementievriendelijke uitvaart.

Het tweetal is ervan overtuigd dat de dierbare niet uit het leven verdwijnt. Willy: "Ik heb nog steeds een relatie met mijn man en kijk terug op de mooie tijd samen. Je moet rouw vooral zien als een transformatieproces. Daardoor wordt de band alleen maar krachtiger en mooier. Al moeten mensen soms eerst door die diepe rouw en dat valt vaak niet mee." Karen vult aan: "Maar door er zo naar te kijken voel je het gemis niet als zo'n eng leeg gat. De overledene is weliswaar niet meer fysiek en actief aanwezig, maar speelt nog altijd een rol in je leven." Willy en Karen zien vaak dat mensen rouwen op een manier waardoor het er juist niet makkelijker op wordt. "Bijvoorbeeld als ze veel gevoelens delen op social media. In het begin krijgen ze daar nog veel reacties op. Maar op een gegeven moment wordt dat hoe dan ook minder. Het levert ze uiteindelijk niks op", zegt Karen. "Rouw is juist naar binnen gericht. Die moeilijke dag mag je hebben en daar kom je ook weer uit. Dat willen we de mensen meegeven en daar gaat onze lezing over."

Aanmelden

'Aandacht voor rouw en verlies' heeft plaats op 7 september in de Adventskerk aan de Julianalaan 3 in Zoetermeer. De lezing wordt gegeven door Willy van Leeuwen van Effectief Rouwen en Karen Paternotte van Paternotte Uitvaartzorg en bijwonen bedraagt € 15. Aanmelden via www.paternotteuitvaart.nl of info@paternotteuitvaart.nl

Helene Ouwerkerk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden