Een simpel naaiklusje moet zelfs voor onze verslaggever Frans Limbertie toch wel te doen zijn. Mirjam van Beek geeft onderricht.
Een simpel naaiklusje moet zelfs voor onze verslaggever Frans Limbertie toch wel te doen zijn. Mirjam van Beek geeft onderricht. (Foto: Frans Limbertie)

Aan het werk met de Franse Slag

Frans Limbertie

"Gewoon doen waar ik goed in ben"

Frans Limbertie is voor zijn rubriek 'Met de Franse Slag' dit keer te gast bij Mirjam van Beek. Met haar eenmansbedrijf Le Petit Atelier MIRR is zij al twaalf jaar een succesvol ondernemer. Mirjam maakt onder andere tassen van leer en textiel en geeft naailes. "Dingen maken en van niets iets creëren, dat ligt mij het beste."

Rijswijk - Voor haar kleine en gezellige naaiatelier aan huis heeft Mirjam een speciale ruimte ingericht. Via diverse opleidingen voor Mode en Kleding kwam ze terecht op de HBO lerarenopleiding Textiel en Handvaardigheid. "Toen werd mij definitief duidelijk dat ik hier verder in wilde," zegt ze. Mirjam was ruim acht jaar technisch onderwijsassistent op diezelfde lerarenopleiding. "Daar is mijn interesse voor werken met machines ontstaan. Op de een of andere manier heb ik daar gevoel voor." Na haar tijd in het onderwijs nam Mirjam acht jaar lang de drukkerij van haar vader over. "Dat was een Flexodrukkerij, gespecialiseerd in het bedrukken van kunststof darmen t.b.v. de voedselindustrie. Ik kon het wel, maar mijn hart lag er niet. Toen ik daarmee stopte ben ik naar Italië verhuisd en heb daar een paar jaar gewoond." Terug in Nederland startte ze haar eigen bedrijf. "Ik ben iemand die graag met textiel bezig is. Bovendien vind ik het lesgeven ook heerlijk. Vooral wanneer ik mensen iets kan leren op dit gebied. Gewoon doen, terug naar mijn roots en naar mijn hart," aldus een enthousiaste Mirjam.

De helft van de week zit ze achter de naaimachine. Het maken van tassen vergt de meeste tijd. "Met één tas ben ik gemiddeld een weekje bezig, maar dan doe ik ook wel andere dingen tussendoor." Zo heeft de geboren Amsterdamse ook een tijdje keramische beelden gemaakt maar is ze daar nu even mee gestopt. "Dat ga ik snel weer oppakken hoor," verzekert ze ons. Alles op het gebied van leer en textiel kan Mirjam mensen leren maken. "Daarom prefereer ik om individueel les te geven. Zo kan ik iemand meer aandacht geven dan wanneer ze in een groep komen." Twee maal per jaar heeft Mirjam een open atelier. Je kunt dan van alles te weten komen over haar werkwijze. Beginners maar ook gevorderden, iedereen kan er terecht. "Soms komen mensen weleens bij mij omdat ze vastlopen met het maken van een kledingstuk. Stel, je bent een jas aan het maken en je hebt moeite met de steekzakken, dan kan ik je adviseren hoe je verder moet."

Tijd om te kijken of ik zelf enigszins een beetje bedreven ben in het naaien. Ik ga een leren biesje om een tasje stikken. Dat moet zelfs een onhandig iemand als ik wel lukken. En warempel, met wat goede aanwijzingen slaag zelfs ik er in om dit goed te doen. Maar eerlijkheid gebied te zeggen dat ik er niet echt voor in de wieg ben gelegd. Conclusie: Naaien is niet alleen technisch iets aan elkaar maken, maar het ook goed passend maken. En dat leer je vooral als er een deskundig iemand met je meekijkt en meedoet. En zo iemand is Mirjam zeker.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden