Wat schattig!
Wat schattig! (Foto: )

Augustus is Egelmaand

Voor de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland is de maand augustus de egelmaand. Daarom doet de organisatie een beroep op alle inwoners van Delfland als zij een egel zien deze te melden.

Regio - In België is recent een onderzoek gepubliceerd, in tien jaar tijd is het aantal egels gehalveerd. Onderzoek in Groot-Brittannië toont ook een halvering van egels op het platteland en in Duitsland zijn de cijfers niet veel beter. Het is niet waarschijnlijk dat Nederland er wat dat betreft gunstig uitspringt. In drie wijken wordt een gedetailleerd onderzoek gedaan naar het voorkomen van egels. In delen van Delfgauw, Tanthof Oost (Delft) in en Wateringen. Bel 06 – 33 00 1742 of via afdelingdelfland@knnv.nl.

Een Egeltuin

Gelukkig kunt u zelf ook veel doen om de egels te helpen. De grootste bedreiging zijn het verkeer en het gebrek aan insecten en geschikte leefruimte. In de stad zijn egels afhankelijk van onze tuinen. Een egeltuin is groen en heeft doorgangen naar andere (groene) tuinen. Daarin staan planten met bloemen en veel nectar en stuifmeel, dat trekt insecten, die voedsel voor egels kunnen zijn. De erfscheiding is liefst een haag. Wil je wel een schutting, gaaswand of muur? Maak dan op de grond een opening van 14 x 14 cm als egeldoorgang. Vele tuinen zijn zo een egelsnelweg. Biedt schuilgelegenheid, bladerhoop, composthoop – pas op met doorspitten, takkenhoop of rommelhoek. Bij gebrek aan ruimte kan een speciaal egelhuis een alternatief zijn. Bedekte grond tussen de planten en struiken is rijk aan insecten en dus een egelvoer. Heb je een vijver? Zorg dat een egel er weer uit kan klimmen.

Een egel zorgt voor zichzelf, in eigen tuin kun je bijvoeren, vooral in de herfst kan dat nuttig zijn, zo gaan ze goed gevuld de winter in. Ze eten graag nat voer, honden- of kattenvoer of een roerei, natuurlijk zonder toegevoegd zout. Geef ook nooit brood. Een bakje water is ook altijd welkom ook voor andere dieren, egels kunnen echter niet tegen melk. Gebruik in uw tuin verder geen bestrijdingsmiddelen, deze komen altijd ook terecht in andere beestjes dan die welke bestreden zouden moeten worden. De egel krijgt het gif binnen en dat hoopt zich op.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden