V.l.n.r. Sjoerd, Astrid, Marion en Wim zijn hard aan het klussen in hun toekomstige droomwoning. Foto: Robbert Roos
V.l.n.r. Sjoerd, Astrid, Marion en Wim zijn hard aan het klussen in hun toekomstige droomwoning. Foto: Robbert Roos (Foto: )

Niet uitrusten maar flink doorklussen

Robbert Roos

Bouwen aan je eigen droomwoning

Voor veel mensen is de zomer een aangename periode om uit te rusten van een jaar hard werken. Maar dat geldt niet voor de toekomstige bewoners van project Metamorfose in het Havenkwartier van Rijswijk. Groot Rijswijk volgt de stellen Marion en Sjoerd en Wim en Astrid vanaf het begin tijdens de bouw van hun droomwoning.

Rijswijk - De stad gaat gebukt onder een zinderende hitte. Wie niet hoeft te werken zoekt verkoeling in de tuin, bij het water of binnen in huis. Geen weer om je druk te maken. Toch is het in het voormalig kantoorpand aan de Koopmanstraat in Rijswijk een drukte van belang. Boorgeluiden, getimmer en gezaag; het is duidelijk dat hier wordt gewerkt. De laatste keer dat we beide stellen spraken was het voormalig kantoorpand waar zij een of meerdere kavels gekocht hadden net opgeleverd. Inmiddels zijn de eerste klussen al achter de rug. "Het is jammer dat je bijna niets meer ziet van al het werk wat we hebben gedaan" vertelt Astrid enthousiast zodra we binnenstappen. "Het meeste werk wat we gedaan hebben zit namelijk onder de vloer." Die ligt er dan ook netjes en strak bij. Haar man Wim is druk bezig met het zetten van de eerste wanden. "Al onze kinderen krijgen een even grote kamer" legt hij uit. "Het is flink meten want niet alles loopt hier even recht." Vandaar dat hij dan ook samen met Sjoerd en Marion een rotatielaser heeft aangeschaft. Die komt momenteel goed van pas. "Ik geniet om hier bezig te zijn" geeft Wim eerlijk toe. "Hoe langer ik bezig ben, hoe enthousiaster ik wordt." Sjoerd en Marion zijn eigenaar van het penthouse en doen het wat rustiger aan. "We zijn momenteel nog veel bezig in Exel" grapt Marion. Toch is er al een muur gesloopt en een trapgat gemaakt naar de bovenliggende technische ruimte. Er is tussen de klussers veel onderling contact. "Je leert veel van elkaar" verklaart Astrid. "Zo kun je bij een ander afkijken hoe zij het hebben gedaan." Sjoerd schiet in de lach: "Dat is precies onze tactiek. Wij kijken goed naar de andere klussers zodat we hun beginnersfouten niet hoeven te maken. Dat scheelt straks veel tijd." Zijn partner Marion weet wel beter en kent inmiddels alle telefoonnummers van bouwtechnische helpdesks uit haar hoofd. "Je krijgt soms veel verschillende adviezen en zelfs experts spreken elkaar regelmatig tegen. "Gelukkig hebben we een brandweerman als medebewoner die ons goed kan adviseren op het gebied van brandwerendheid" aldus Sjoerd. Vakantie zit er voor de beide stellen niet in dit jaar. Die wordt al klussend doorgebracht. "Gelukkig helpen de kinderen enthousiast mee" vertellen Wim en Astrid. Echte tegenvallers zijn er bij beide stellen nog niet geweest. Hooguit een verkeerd aangesloten stuk pijp of kniestuk. Daarvan zijn de kosten te overzien. Waar ze wel een beetje tegen opzien is het vervangen van de kozijnen voor dubbel glas. Dat zijn er niet alleen veel, maar in het geval van Sjoerd en Marion ook nog eens op grote hoogte. "We zijn erg blij als die er straks inzitten."

Meer berichten