Geïnteresseerd luistert wethouder Armand van de Laar in het Wilhelminapark naar de uitleg van de imker. Erwin Dijkgraaf.
Geïnteresseerd luistert wethouder Armand van de Laar in het Wilhelminapark naar de uitleg van de imker. Erwin Dijkgraaf. (Foto: Erwin Dijkgraaf)

Natuurtuin Wilhelminapark floreert

Onze redacteur

"Zonder vrijwilligers zou de Natuurtuin in het Wilhelminapark nooit zo goed floreren als nu het geval is." Dat concludeerde wethouder Armand van de Laar toen hij vorige week een kennismakingsbezoek bracht aan de Natuurtuin. Sinds kort valt deze Natuurtuin onder zijn verantwoordelijkheid.

Rijswijk - Het Wilhelminapark is een van de grote stadsparken in Rijswijk. De gemeente werkt aan het verbeteren van de recreatiemogelijkheden en van de natuurfuncties. Een belangrijk onderdeel is de in 1986 aangelegde Natuurtuin, waar al veel Rijswijkers van de natuur genieten.

Na een grondige renovatie is de Natuurtuin weer in volle pracht te bewonderen. Zo'n twintig vrijwilligers zorgen nu samen met een medewerker van de gemeente voor het onderhoud. Ook verzorgen zij rondleidingen voor schoolklassen en andere natuurliefhebbers.

Naast het onderhoud en de rondleidingen houden ze ook natuurinventarisaties door vogels, vlinders en insecten te tellen. Een nieuwe 'attractie' is de opnieuw opgebouwde bijenstal. Deze is gemaakt van tuinderglas en heeft zonnepanelen. De imker geeft ook geregeld les over bijen. Zijn verhaal was gesneden koek voor Armand van de Laar, want hij is niet alleen wethouder maar ook imker.

De Natuurtuin is een belangrijk middel bij het geven van natuur- en milieueducatie. De vrijwilligers leggen hier de bezoekers goed het belang uit van een gevarieerd rijkdom van dieren en planten en hoe belangrijk insecten zijn voor de bestuiving van planten en de gehele voedselkringloop. Ook laten ze zien hoe kwetsbaar de natuur is en leren ze kinderen goed voor de natuur te zorgen. Samen met de organisatie Haaglanden Beweegt en scholen verzorgen de vrijwilligers deze rondleidingen en speurtochten. Een activiteit in het voorjaar is bijvoorbeeld het maken van zaadbommen. In de lente en zomer geven ze vaak uitleg over vlinders. En in de herfst wordt vaak gezocht naar paddenstoelen.

De Natuurtuin te vinden op de FB-pagina: https://www.facebook.com/natuurtuinrijswijk/.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden