Als het aan Wim van Dijk ligt mogen er nog wel wat verbeteringen aan de Generaal Spoorlaan plaatsvinden.
Als het aan Wim van Dijk ligt mogen er nog wel wat verbeteringen aan de Generaal Spoorlaan plaatsvinden. (Foto: Frans Limbertie)

Generaal Spoorlaan niet helemaal af

Frans Limbertie

"Er zijn nog wel wat dingetjes"

Het kostte bijna vier miljoen euro, zelfs zes ton meer dan was begroot, maar dan heb je ook wat: een hernieuwde inrichting van de befaamde Generaal Spoorlaan. Iedereen tevreden? Niet helemaal. We spraken onder andere met Wim van Dijk. "Er is tijdens de uitvoering door de gemeente nooit goed met de bewoners gecommuniceerd."

Rijswijk - Hij heeft zelf in de bouw gewerkt, is later werkzaam geweest als Arbo- en Milieucoördinator en weet dus waarover hij praat. Van Dijk: "Het zag er in het begin goed uit. Onder de naam 'Samen op weg naar een mooie Generaal Spoorlaan', gaf dit de burger moed. Achteraf valt het tegen. De mooie tweebaansweg is geworden tot een derderangs eenbaansweg." Maar de laan werd soms ook gebruikt als racebaan, leggen we hem voor, er hebben zelfs dodelijke ongelukken plaatsgevonden. "Helaas wel, maar soms wordt er nog steeds te hard gereden. De uitwijkplekken om hulpdiensten de gelegenheid te geven te passeren zijn overwoekerd met onkruid en hierdoor slecht te zien." We lopen naar de berm tussen fiets- en trottoir. "Kijk nou zelf," roept Van Dijk. "De beplanting is enkel onkruid. Vier maanden geleden is alles netjes geëgaliseerd, maar daarna niets meer." Inderdaad zien we overal overwoekerend onkruid, brandnetels en berenklauwen. "Als je niets doet wordt het alleen maar erger. Zie hoe hoog dit nu staat. Een mooie groene uitstraling is prima, maar dit snijd weinig hout."

Volgens Van Dijk is het funest geweest dat er tijdens het hele project geen goede opzichter aanwezig is geweest met de juiste kennis van zaken. "Hierdoor hebben we vele maanden in een zandbak geleefd met zeer slechte voetgangers voorziening." Hij wil een niet al te negatief verhaal afsteken maar predikt tegelijkertijd wel realisme. "Gelukkig zijn er ook wel genoeg goede dingen, zegt hij. "Prima dat eens in de zoveel jaar een bepaalde plek wordt aangepakt, maar communiceer dat dan wel goed met je bewoners."

Ander punt van aandacht is het parkeerprobleem. "Er zijn sowieso al heel weinig plekken. En vooral omdat een groot deel van het nabij gelegen Laakkwartier hier z'n auto stalt, worden dat er steeds minder. Het plaatsen van de grote Avalex afvalcontainers aan het begin van de ventweg kost ons nu maar liefst twaalf parkeerplekken. Je had ze beter op de middenberm kunnen plaatsen." Aan het eind van de ventweg zie je ze daar overigens wel staan. Waarom dan hier niet? "De gemeente zegt dat ze dit vanwege veiligheidsmaatregelen heeft gedaan. Nu krijg je dat veel bewoners hun auto 's avonds niet kwijt kunnen en teneinde raad maar ergens schots en scheef parkeren in de nabij gelegen straten." Van Dijk en zijn vrouw ontvingen al eerder een bekeuring van 104 euro. "Misschien kan de gemeente de parkeerwachters instrueren om daar iets coulanter mee om te gaan. Ook is er een mogelijkheid om parkeerplekken te maken aan de overzijde van de weg. Dit zou een echte goede oplossing zijn," aldus van Dijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden