Boek 'Allemaal Struisvogels' om huiselijk geweld te stoppen

Welke signalen geven kinderen die slachtoffer zijn van geestelijke en fysieke mishandeling. Welke signalen geven kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik? En waarom worden die signalen vaak niet opgepikt? Marjanne van Ginkel - Vroom en Lisa van Ris (pseudoniem) schreven het boek Allemaal Struisvogels. Een boek met een missie.

 

Rijswijk - Het boek Allemaal Struisvogels, vertelt het waargebeurde verhaal van Lisa van Ris. Lisa haar jeugd stond bol van seksueel misbruik, geestelijke en fysieke mishandeling en zelfs vuurwapengeweld. Het boek is niet bedoeld om iemand aan de schandpaal te nagelen, maar wel bedoeld om mensen wakker te schudden en verandering in beweging te zetten.

Het boek Allemaal Struisvogels heeft een aantal doelen, te weten; Bewustwording, mensen ertoe bewegen in te grijpen als zij zien dat een kind niet veilig opgroeit, verbetering opvang kinderen. Kinderen die uit een onveilige situatie komen, zijn getraumatiseerd. Des te belangrijker om deze kinderen te omringen met goede en juiste zorg. Kinderen die slachtoffer zijn van een misdrijf, worden gehoord door de politie. Dat gebeurt helaas nog steeds op een manier die schadelijk kan zijn voor het kind. 

Verscherping vuurwapenwet

Lisa haar vader was geestelijk niet gezond, maar had wel een vuurwapenvergunning. Helaas is het in Nederland nog steeds veel te makkelijk om aan een vuurwapenvergunning te komen, met alle gevolgen van dien. Tijdens een dergelijk aanvraagproces lijkt het alsof er door geen enkele instelling gekeken wordt of de aanvrager wel psychisch gezond is. Het aanvragen van bijvoorbeeld een ww-uitkering lijkt vele malen moeilijker dan het aanvragen van een vuurwapenvergunning.

Als kind groeit Lisa op in een hele onveilige situatie. Tot haar 15e jaar leefde zij in een gezin waar vrijwel dagelijks fysieke en geestelijke mishandeling plaatsvond. Als klein meisje was zij grotendeels aangewezen op de zorg van haar vader; zij was de jongste thuis, een nakomelingetje en niet gepland. Haar broers en zussen gingen naar school of waren het huis al uit, haar moeder werkte en had het druk met het huishouden. Lisa haar vader was een uiterst agressieve man en bovendien vuurwapengevaarlijk. Lisa is opgegroeid in een situatie waar de vuurwapens van haar vader altijd waren geladen en doorgetrokken. Bijna elke dag dreigde haar vader om zijn wapens te gebruiken, hij wilde zijn gezin vermoorden en daarna zichzelf van het leven beroven. De hele situatie maakte dat Lisa opgroeide tot een bang en onzeker kind. Het gevolg daarvan was dat zij zichzelf sociaal totaal niet wist te redden en dat zij op school al snel de pispaal van de klas werd. Thuis was het niet veilig en op school ook niet. Zij snakte naar aandacht en genegenheid. En dit vond zij op 11-jarige leeftijd bij de beste vriend van haar vader. De man had helaas geen goede bedoelingen; hij heeft Lisa seksueel misbruikt van haar 11e tot haar 13e jaar. Ondertussen werd haar vader steeds gekker, totdat de zaak volledig uit de hand liep en Lisa op haar 15e een week lang door hem werd gegijzeld. Uiteindelijk is zij gevlucht.

Lisa van Ris is inmiddels een volwassen vrouw van 49 jaar. Tegen wil en dank is zij ervaringsdeskundige, maar het voelt voor haar goed dat het haar is gelukt om met iets dat heel negatief is geweest, nu toch iets positiefs te doen. Zij treedt op als spreker, waarbij zij met name ingaat op de signalen die zij als kind heeft afgegeven aan pastoor, huisarts, juffen en meesters en gaat zij met onder andere zorgverleners in gesprek hoe het toch kan dat de signalen destijds niet zijn opgepikt. Heden ten dage gebeurt het nog steeds te vaak dat volwassenen liever hun hoofd wegdraaien dan dat zij ingrijpen en hulp regelen voor het minderjarige slachtoffer

Allemaal Struisvogels leest als een thriller, maar vertelt het waargebeurde verhaal over situaties die helaas nog te vaak plaatsvinden achter voordeuren.

Info: www.allemaalstruisvogels.nl Uitgever: RVG Productions Rijswijk, 070-2212110

10% van de opbrengsten van het boek worden gedoneerd aan Het Vergeten Kind.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden