Een kunstwerk van Noora Schroderus. 
Een kunstwerk van Noora Schroderus.  (Foto: )

Rijswijk Textiel Biënnale 2019

De werken van alle 22 deelnemers van de Textiel Biënnale in Museum Rijswijk brengen bij iedereen iets anders teweeg, zoals dat hoort. Daarnaast is er dit jaar veel aandacht voor het hergebruik van textiel en is het opvallend dat veel jonge kunstenaars oude technieken herontdekken.

Rijswijk - Een van de kunstenaars in de expositie is Noora Schroderus, een beeldhouwer met een breed materialenpalet. In al haar werkzaamheden staat de verandering van het uiterlijk van een bestaand gegeven centraal. Zo steekt de Finse in The Bank Note Series (2014-2016) lieflijk de draak met het decorum van de (overwegend) mannen van statuur op bankbiljetten. Met het toevoegen van borduurwerk, het handwerk van oudsher dat door vrouwen in de thuissfeer werd gebezigd, geeft ze een feministische knipoog. De Chinese leider der leiders Mao Zedong is een dankbaar onderwerp, te zien op bijna elk yuanbiljet, door Schroderus te bewonderen als regenboog-rastapunker.

Bezoekers kunnen ook zelf op allerlei manieren zelf met textiel aan de slag. Er staat een weefgetouw klaar waarmee iedereen kan leren weven volgens de Marokkaanse boucharouite-techniek. Kinderen kunnen hun kleding met Tie-dye verven. De basis van de Japanse shibori techniek is te leren en tasjes kunnen gewoven worden in een middag. In twee uur kun je zelfs je eigen sieraad van textiel ontwerpen en maken! Voor wie juist liever meer wil weten over de kunst en kunstenaars in de tentoonstelling zijn er natuurlijk ook rondleidingen.
Kijk op de site voor het actuele aanbod van alle activiteiten: http://www.museumrijswijk.nl/. Museum Rijswijk is gevestigd aan de Herenstraat 67, te Rijswijk.

Meer berichten