Onze verslaggever Frans Limbertie zet onverschrokken de schaar in de haren van Nicole. Asuman let erop dat alles goed gaat.
Onze verslaggever Frans Limbertie zet onverschrokken de schaar in de haren van Nicole. Asuman let erop dat alles goed gaat. (Foto: Frans Limbertie)

Aan het werk met de Franse Slag

Frans Limbertie

"Je bent hier in goede handen"

In het kader van met de Franse Slag ging onze verslaggever Frans Limbertie dit keer een kijkje nemen bij een kapper, of zoals het tegenwoordig ook wel wordt genoemd: hairstylist.

Rijswijk - Voor de volgende opdracht begeef ik me richting Hendrik Ravensteijnplein, waar Jamal samen met zijn vrouw Asuman, Kapsalon Haarvisie bestiert. Ze adverteren zichzelf als de beste van Rijswijk, en dat mogen ze nadat ze verschillende awards wonnen, waaronder die van beste kapsalon van Zuid-Holland. Het is vandaag een drukke dag, de salon zit vol. Bij Haarvisie nemen ze de tijd voor de klant. De dames zitten minimaal een uur in de stoel als ze geknipt worden en bij de heren duurt dit gemiddeld veertig minuten. Sommige speciale behandelingen zelfs wel vier uur. Jamal noemt zijn kappers stylisten. "Kappers knippen kort en stylisten denken er wat langer over na," zegt Jamal met een knipoog. "Wij knippen nat en werken uit in droog haar. Bij de meeste salons wordt het haar op het laatst pas geföhnd. Je kan echter pas een goede coupe maken als het haar droog is. Zo zie je precies hoe het valt." Haarvisie zit wel in het wat duurdere segment. "Natuurlijk betaal je bij ons net iets meer dan bij de gemiddelde kapsalon, maar dat ligt 'm in het feit dat we hier net dat stukje extra aandacht aan de klant geven. Wij focussen op kwaliteit en op beleving. We vissen in een kleine vijver. Onze klanten zijn net iets veeleisender en willen juist die kwaliteit," aldus Jamal. Eda, helemaal vanuit Rotterdam gekomen, ondergaat een zogenaamde Balayage behandeling. Met een speciale techniek krijg je hierdoor een natuurlijk effect aan je haarkleur. De behandeling duurt ruim drieënhalf uur. De Rotterdamse is schoonheidsspecialiste: "In mijn beroep is het belangrijk dat ik er zelf ook goed uitzie en dat begint met goed haar," laat ze weten. Ik ga deze ochtend Asuman assisteren. Zij is bezig met een langdurige behandeling voor vaste klant Nicole. Nicole vindt het belangrijk dat er veel zorg aan haar kapsel wordt besteed en dat ze goede adviezen krijgt. "Even een ander kleurtje in mijn haar, het liefst een chocolatetint, dat vind ik wel mooi," zegt ze. Volgens Asuman maken warme kleuren jeugdiger. Het kleurtje moet goed intrekken, vervolgens uitspoelen en daarna weer intrekken. Nicole ondergaat het rustig. Zelfs wanneer ik een klein stukje van haar net gewassen haren mag knippen. "Voor mij is dit een ontspannen ochtendje uit. Even niet aan de kinderen denken, aan thuis of aan het werk, maar heerlijk relaxen. Als ik straks naar buiten loop, kan ik er weer tegen."

Hoe zit het met mijn kapsel? Vroeger had ik een weelderige haardos met veel krullen. Uiteraard is dat nu wat minder geworden. Jamal: "Als mannen minder haar krijgen gaan ze het langer laten groeien, waardoor het alleen maar accentueert dat ze kaler worden. Mijn advies is om het wat korter te laten knippen. Een goede coupe in combinatie met de juiste producten om het goed in model te brengen doet wonderen. Je moet als het ware een andere perceptie weten te creëren."

Meer berichten