Project Buitenplaats Syon bouwt voort op de historie

Op een bijzondere plek in RijswijkBuiten ontwikkelt Dura Vermeer het project Buitenplaats Syon. In een karakteristieke bouwstijl met verwijzingen naar het rijke verleden van de locatie zullen Oranjerie woningen, Koetshuizen, Hofwoningen en het appartementengebouw 'Het Buitenhuys' verrijzen. Zaterdag 6 juli vindt tijdens de Open Dag de Start Verkoop voor fase 1 en de Pre-sale voor fase 2 plaats.

Rijswijk - In fase 1 gaat het om de verkoop van 25 karakteristieke woningen (150 tot 180 m2). In fase 2 gaat het om 16 luxe appartementen (108 tot 185 m2). Op exact deze locatie stond van 1433 tot 1574 stond er het klooster 'Sancta Maria in Monte Sion'. In de 18e en 19e eeuw was het een buitenplaats. De grond is later verkocht en gebruikt voor de kassenbouw.

Voor architect Carmen Dirkx van het Rotterdamse bureau ByCarmen, werd het ontwerpen hierdoor makkelijker en beter. "Soms heb je ook wel eens projecten waar helemaal geen aanknopingspunten zijn", zegt Dirkx. "Dan is het heel erg lastig. Nu heb ik gebruik kunnen maken van de rijke historie. Ik heb geprobeerd om de verschillende lagen van de geschiedenis in tact te houden en er in het project steeds weer naar te refereren." Zo refereert het appartementencomplex van Buitenplaats Syon, naar het oude landhuis, dat ooit op deze plek heeft gestaan. Het stedenbouwkundige plan is nu zo opgezet, dat het een besloten hof met woningen er om heen wordt. "Dat is dus een mooie referentie naar het klooster-tijdperk", aldus Dirkx. "Maar ook elementen van de tuinbouwperiode komen terug. Op het eiland hebben bijvoorbeeld veel kassen gestaan. We hebben één van de schoorstenen weten te behouden. De siermetselwerken die hierin voor komen, hebben we ook weer verwerkt in de woningen."

Verder is zorgvuldig naar de keuze van de materialen gekeken. "Ik denk dan aan de detaillering van de goot, de roedeverdeling in de raamkozijnen of de bijzondere voordeuren. En met ouderwetse bakstenen proberen we bijvoorbeeld een sfeer te creëren, alsof de gebouwen er al altijd al hebben gestaan. Wat ik ook bijzonder vindt, is de handgemaakte klok op de gevel in het appartementen-complex. Daarmee hebben we een icoon gecreëerd. Ik wilde perse een klok in de wijk, zodat mensen kunnen zien hoe laat het is, maar dat het tegelijkertijd een gevoel van 'thuiskomen' geeft." Speciaal voor dit project heeft typografisch ontwerpster Monice Janson een lettertype ontworpen. Dit lettertype wordt gebruikt voor Latijnse teksten, die in het metselwerk op de gevels komen te staan. De teksten zeggen iets over de geschiedenis van de plek of over de activiteiten die er plaats vinden.

Meer berichten