Orgelconcert Gerard Legierse: de diversiteit van het orgel

Rijswijk - Op zondagmiddag 23 juni om 15.00 uur kunnen orgelliefhebbers hun hart weer ophalen in de Bonifatiuskerk. Met als titel 'de diversiteit van het orgel' bespeelt Gerard Legierse In de concertserie 'Muziek in de Bonifatius' het hoofdorgel van deze kerk aan de Van Vredenburchweg in Rijswijk.

Op het hoofdorgel (Kam en van der Meulen 1841 met drie klavieren en pedaal en 40 registers) voert Gerard Legierse werken uit van J.S. Bach, A. Guilmant, M. Reger en een door een hem zelf gecomponeerd werk. Dit bijzondere programma vertegenwoordigt de mogelijkheden van het instrument op het gebied van verschillende composities en componisten die, door de uitgebreide variaties van registraties en interpretaties van de werken die op het orgel gespeeld worden met een scala van klankkleur, variaties en emoties, de luisteraar zal imponeren. Zo wordt de Passacaglia van Bach met verschillende klankkleuren geregistreerd op basis van de tekst van het "onze Vader" volgens een interpretatie van de vorig jaar op 25 mei overleden organist/componist Piet Kee, die stadsorganist was van de Bavo in Haarlem. Vandaar dat dit concert begint met het koraal 'Vater unser im Himmelreich' als eerbetoon aan deze componist. Gerard Legierse (1951) is sinds 2004 als vaste organist en dirigent verbonden aan de
H. Bonifatiuskerk in Rijswijk. Hij is ook dirigent van de Schola Cantorum, het parochieel gemengd koor Gloria Deo en de koorschool van deze kerk. Legierse studeerde aan het Rotterdams Conservatorium de hoofdvakken orgel en piano. In 1979 behaalde hij het solistendiploma 'met onderscheiding'. In 1989 studeerde Legierse aan het Conservatoire National de Région de Paris interpretatie en improvisatie bij Marie-Louise Jaquet en Jean Langlais. Hij sloot deze studie af met 'Une medaille d'or' en behaalde er in 1991 de 'Prix d'Excellence'. Legierse concerteert regelmatig in binnen- en buitenland en verzorgde vele malen orgelbespelingen voor de radio. Dit bijzondere orgelconcert is onderdeel van de concertserie 'Muziek in de Bonifatius' aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk. Het begint om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en de mogelijkheid een glaasje te nuttigen.

Meer berichten