Kijkbuiskinderen

De organisatie Jantje Beton kwam vorige week met een treurig stemmend bericht: maar liefst 1 op de 7 kinderen tussen de 4 en 14 jaar speelt nooit buiten, en dit probleem doet zich het meeste voor in onze provincie Zuid-Holland. En ja, dat is een probleem, want het schijnt dat buitenspelen niet alleen gezonder is, maar ook beter voor de ontwikkeling van kinderen. Volgens Jantje Beton gaat hier vooral om kinderen van hoogopgeleide ouders, die blijkbaar niet genoeg tijd hebben om hun kroost achter de spelcomputer vandaan te halen en naar buiten te sturen.

Bovendien hebben ze er ook geen tijd voor want, zo stelt Jantje ‘STOP NOOIT MET SPELEN!’ Beton, na schooltijd moeten ze naar de opvang, sportclub of muziek. Gewoon lekker buiten spelen op straat of in de speeltuin zit er dus niet in. Als er buiten gespeeld wordt, is het in de eigen tuin (65% van de buitenspelers), maar laten we wel wezen, lang niet iedereen heeft een tuin, ook niet in Rijswijk. Een andere reden die genoemd wordt, is dat ouders de verkeerssituatie niet veilig vinden (16%), maar een derde van de ouders kan eigenlijk geen reden verzinnen waarom ze hun kinderen meer buiten zouden laten spelen.

Kinderen hebben geen tijd meer om buiten te spelen

Vroeger, toen waren er nog geen spelcomputers en beeldschermen als aandachtszuigers, dat waren nog eens tijden. Maar eerlijk is eerlijk: het was toen ook nog een stuk rustiger op straat wat verkeer betreft. Toch, er gaat niets boven lekker buiten rondrauzen. Er zijn genoeg mooie openbare speelplekken in de vele parken in onze gemeente. En alsof dat nog niet genoeg zijn, zijn er maar liefst vijf omheinde speeltuinen (waarvan drie beheerd door nog echte ouderwetse speeltuinverenigingen) waar uw (klein-)kinderen veilig kunnen spelen, en uit eigen ervaring weet ik dat ze het heerlijk vinden.

En over lekker ouderwets buitenspelen gesproken: afgelopen weekend is buitenzwembad De Put weer opengegaan voor het komende zomerseizoen. De Put is een ware parel: een beetje verscholen tussen het groen op landgoed Te Werve ligt De Put er uiterst charmant en uitnodigend bij. De sfeer ademt jaren vijftig, in positieve zin: een ongecompliceerd buitenbad uit de tijd dat er nog geen computers of zelfs TV’s waren.

Vorig jaar, tijdens die lange hete zomer, zijn we er voor het eerst geweest, en het was er niet eens zo heel erg druk. Voor wie echt ouderwets lekker buiten wil zwemmen, is De Put een aanrader. Ik weet zeker dat zelfs de hoogopgeleide ouders met kijkbuiskinderen zich daar meer dan uitstekend zullen vermaken. Binnen zitten achter een beeldscherm doen we al genoeg. Trouwens: bent u zo'n drukke ouder met een kantoorbaan (ook wel 'schermwerker' genoemd), dan kunt u de frisse lucht zelf ook wel goed gebruiken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden