Burgemeester Michel Bezuijen (links) en Oud-wethouder Wim Mateman (Rechts).
Burgemeester Michel Bezuijen (links) en Oud-wethouder Wim Mateman (Rechts). (Foto: )

Oud-wethouder Wim Mateman (CDA) overleden

Oud-wethouder en oud-fractievoorzitter Wim Mateman (CDA) is zaterdag 8 juni op 74-jarige leeftijd overleden. De Rijswijkse CDA-fractie laat via een afscheidsbrief weten bedroeft te zijn over het verlies van hun collega:

Rijswijk - Wim Mateman heeft voor ons veel betekend en zijn dood zal een grote leegte achterlaten. Onze gedachten zijn in de eerste plaats bij zijn vrouw, familie en dierbaren. Wij wensen hen kracht en sterkte bij het verwerken van dit verlies. Velen kennen Wim als een markant CDA-politicus. Al jong was hij politiek actief. Met zijn 23 jaar werd hij de jongste wethouder van de Christelijk-Historische Unie in Aalten. Daarnaast was hij Statenlid in de provincie Gelderland. Wim Mateman was bijna 20 jaar lid van de Tweede Kamer (1979 - 1998), waar hij zich bezighield met o.a. handelspolitiek, economie, binnenlands bestuur en defensie. Een tijd waarover hij later mooie en indrukwekkende verhalen zou vertellen in de Rijswijkse CDA-fractie. Wim Mateman stond alom bekend om zijn enorme dossierkennis en als een ijzersterk debater. Over zijn tijd in de Tweede Kamer-fractie zei hij zelf de reputatie te hebben over ieder onderwerp anders te denken dat de fractie. 'Het is goed om zo nu en dan vast te houden aan je eigen lijn', zo drukte hij ons de afgelopen jaren meermaals op het hart.

In maart 2003 werd Wim Mateman wethouder Financiën en Grondzaken in Rijswijk. Zijn tijd als wethouder werd gekenmerkt door zijn enorme bestuurskracht en bestuurlijke moed en lef. Door die kracht en de inzet van contacten op rijk- en provinciaal niveau kreeg hij zo in tijden van recessie, tegen de stroom in de mooie wijk Rijswijk Buiten van de grond. Een ontwikkeling waar Rijswijk nu nog steeds volop van profiteert. Hij zorgde er eveneens voor dat de woonlasten niet onnodig verhoogd werden en loodste Rijswijk soepel door de economische crises met financieel solide beleid. De verkiezingen in 2014 ging Wim in als lijsttrekker met de slogan 'Dit keer: team Mateman'. Hij werd vervolgens fractievoorzitter in de gemeenteraad en nam op 28 maart 2018 afscheid van de Rijswijkse politiek. We verliezen in Wim een groot politicus, maar bovenal een goede vriend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden