Foto:

Rommelige parken

Jaren geleden kwamen wij tijdens onze zomervakantie terecht in Zwitserland. Kamperend op de bonnefooi leek het ons aardig om ‘s naar Bern te gaan. We vonden al snel een mooie stadscamping aan de rivier de Aare die door de oude stad kronkelt. De camping was erg Zwitsers: netjes en ook vooral erg duur. Om u een idee te geven: het campingsanitair was een stuk chiquer dan thuis, dus we zouden er niet lang blijven. Pal naast de camping lag een openbaar park, een grasveld aan de oever van de rivier. Het was mooi weer en elke avond liep het veld helemaal vol met mensen van allerlei pluimage: studenten, gezinnen, oudere stellen. Er werd niet alleen gedronken, maar ook gegeten: veel picknickkleedjes en zelfs complete barbecues.

Maar aan het einde van de avond, toen de borrelaars, picknickers en bbq’ers weer waren vertrokken, was het grasveld nog net zo groen en onbezoedeld bij als ‘s ochtends, alsof er niets was gebeurd. Dat was niet te danken aan de gemeentelijke reinigingsdienst maar aan de mensen zelf. Iedereen nam keurig zijn afval weer mee naar huis, of gooide het netjes weg in de vele prullenbakken op en rond het veld. We keken weer uit op een biljartlaken.

Integraal vergaderen om de parken schoon te houden

Ik moest even terugdenken aan onze verbazing hierover toen het college van B&W van de gemeente Rijswijk aankondigde met een ‘plan van aanpak zomeractiviteiten in de parken’ te komen. Dat klinkt nogal ambtelijk, gelukkig was de titel van het persbericht was pakkender: “BBQ-overlast Rijswijkse parken integraal aangepakt”, om zo overlast ‘als gevolg van barbecueën, picknicken en parkslapen’ tegen te gaan. Schijnbaar is dat in onze gemeente een dusdanig groot probleem, dat er al vanaf april integraal vergaderd gaat worden met ‘politie, brandweer, GGZ, vuilverwerker Avalex en diverse gemeentelijke afdelingen’. Er komt aandacht voor communicatie met de burger, maar uiteraard ook voor handhaving (lees: boetes uitdelen) om ‘gedrag daadwerkelijk te sturen’.

Jammer dat dit allemaal blijkbaar nodig is. Niet iedereen heeft een eigen tuin dus bbq’en in het park is dan al snel de enige mogelijkheid. En het spreekt natuurlijk voor zich dat we allemaal vinden dat we de openbare ruimte netjes moeten achterlaten. Toch gebeurt dat blijkbaar onvoldoende. Ik vraag me dan toch af of er ooit op het stadhuis van Bern ook een dozijn commissievergaderingen en een collegebesluit nodig zijn geweest. Mogelijk zijn de Zwitsers van zichzelf zo proper. Toegegeven, Bern zag er sowieso nogal aangeharkt uit. Of misschien zijn de boetes in Zwitserland zoals alles in Zwitserland, megaduur? Is de gemeente Bern ook met een integrale aanpak op de proppen gekomen? Misschien moet ons college maar eens op werkbezoek in Zwitserland, vermoedelijk hebben ze daar nog wat tips om het Rijswijkse plan van aanpak verder in te kleden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden