Betty en Allard in hun kookstudio (foto: Suzanne Liem).
Betty en Allard in hun kookstudio (foto: Suzanne Liem). (Foto: Suzanne Liem Photography)

Betty en Allard bundelen hun recepten

Annemarie de Vries

Smaak van de Sawa

Het is vaak voer voor grappen, de band tussen schoonmoeder en schoonzoon. Betty van Bokhoven - van Enst en Allard Sieburgh hebben daar geen last van. Hun gezamenlijke liefde voor de Indische keuken mondde zelfs uit in een perfecte samenwerking, met als bekroning hun boek 'Smaak van de Sawa', dat komende zaterdag op de Tong Tong fair wordt gelanceerd. "Ik kijk er elke avond even in", vertelt Betty trots.

Delft - Betty wist het gelijk toen ze met vrienden bij het voormalige sterrenrestaurant Zwethheul ging eten, waar sommelier Allard was: "Die wil ik als schoonzoon". Dus werd door de familie alles in het werk gesteld om Allard aan dochter Mira te koppelen. En Betty had het goed gezien, want inmiddels zijn ze getrouwd en hebben ze twee kinderen.

Sawa aan het Rietveld

Als je 'De Sawa' noemt gaat menig Delfts hart sneller kloppen. De Sawa is de gezellige smaakstudio van Betty en Allard aan het Rietveld, ook wel onofficieel het Rijstveld aan het Rietveld genoemd. Hier koken Betty en Allard in een open keuken voor hun gasten en dat heeft een reden, vertelt Betty: "Ik zie mijn gasten graag eten, dan weet ik of ze het lekker vinden". Helaas moeten de fans het al even zonder hun befaamde 'aanschuiftafels' stellen. maar daar was een goede reden voor: Het verschijnen van dit heerlijke kookboek, dat een verzameling van gerechten bevat die zij hun gasten in de loop van jaren voorzetten.

Oma van Enst

De basis van hun recepten ligt bij oma van Enst, de moeder van Betty. Drie was Betty toen ze met haar Indo-Ambonese vader en Ambonese moeder, twee broertjes en een zus in 1956 met de boot Willem Ruys naar Nederland kwam. Hier aangekomen was het improviseren voor haar moeder in de keuken, maar toen werd al wel de basis voor Betty's liefde voor de keuken gelegd.

Sterrenrestaurants

Allard komt uit een fijnproeversgezin waar veel aandacht was voor proeven en smaken herkennen. Wijn nam een belangrijke plaats in en er werd vaak Indisch gegeten, omdat Allards opa van vaders kant op Java was geboren. Zo werd Allard uiteindelijk een bekende sommelier en gastheer bij sterrenrestaurants in de nabijheid van Delft en Den Haag.

In de Sawa verfijnden Betty en Allard hun gerechten, sommige kregen een moderne draai, anderen bleven traditioneler. Maar allemaal even lekker, vraag maar aan hun fans. Eén van hun fans was fijnproever en goede vriend Jan Helderman. Hij vroeg zich af waarom ze al die recepten niet eens opschreven en voegde de daad bij het woord en zocht de juiste mensen bij elkaar. Zo schreef culinair schrijfster Inge van der Helm de recepten uit: "Dat gaf voor ons een stuk rust," vertelt Allard, wij konden gewoon aan tafel zitten en vertellen en zij werkte alles uit naar grammen en milliliters, dat kan ze heel goed." Vanuit Delft werkten fotografe Suzanne Liem en tekstschrijver Nico Jouwe mee aan het boek.

De kookclub

"Alle recepten zijn uitgetest door de kookclub", legt Allard uit: "Dat is een vriendenclub van Jan Helderman, die regelmatig samen kookt en eet. Dat heeft veel waardevolle feedback opgeleverd. En zo weten we zeker dat de recepten goed te begrijpen zijn."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden