Toon Kleyberg en Andrea van Wieringen showen één van hun fraaie producten die je kunt krijgen in de Wereldwinkel
Toon Kleyberg en Andrea van Wieringen showen één van hun fraaie producten die je kunt krijgen in de Wereldwinkel (Foto: Frans Limbertie)

Nieuwe naam voor Wereldwinkel

Frans Limbertie

'We moeten hipper imago kweken'

Denk even aan de muziek van de oude hippies Armand en Elly en Rikkert, het drinken van een mok biologische thee en de geur van wierook. Jaren zeventig dus! Beetje stoffig imago misschien, maar zo is de Wereldwinkel allang niet meer. Anno 2019 ziet het er leuk en fris uit zodra je er binnenstapt. En je koopt ook nog eens een eerlijk product.

ijswijk - De Wereldwinkel is een begrip in Nederland. Als sinds de jaren zeventig zet ze zich in voor eerlijke handel. Met veel vrijwilligers is het een organisatie die voornamelijk gerund wordt door mensen met een groot sociaal hart. Zaterdag 25 mei van twaalf tot twee uur, wordt het 15-jarig jubileum van de vestiging in Oud Rijswijk gevierd. Gelijktijdig zal er dan een nieuwe naam geïntroduceerd worden. Als je op zoek bent naar een eerlijk cadeau voor iemand, ben je hier aan het juiste adres. Maar ook andere producten, zoals de bekende Max Havelaar Koffie, diverse soorten thee en de bekende Tony Chocolonely repen kun je er krijgen. "Eigen inbreng wordt hier ontzettend gewaardeerd. Bovendien werk je hier met fijne en gemotiveerde collega's en zijn er genoeg interessante projecten waar je je op kunt storten," zegt Andrea van Wieringen, die een paar ochtenden per week in de winkel staat. "We moeten ons zelf weer een beetje op de kaart zetten," zegt voorzitter Toon Kleyberg. Hij is nu zes jaar voorzitter van Stichting Wereldwinkel Rijswijk en Wateringen. Tijdens zijn werkzame leven was Kleyberg toeleverancier in de glastuinbouw in het Westland, maar nu al weer wat jaartjes met pensioen. De Westlander heeft tijd vrijgemaakt om hier zijn tanden in te zetten. "Geweldig werk om te doen," zegt hij. "Ik heb in heel wat besturen en stichtingen gezeten, ervaring genoeg dus. Je krijgt er veel voor terug en je weet dat je voor een goede zaak bezig bent. Maar we willen vooruit met dit mooie bedrijf. Ons 15-jarig jubileum gaan we dan ook groots vieren met een mooie receptie hier in de winkel. Onder meer met een nieuwe naam." Verdwijnt de naam Wereldwinkel helemaal? "Nee, zeker niet. De nieuwe naam komt boven de naam Wereldwinkel te staan. Als alles goed is zal deze onthuld worden door een van de wethouders van Rijswijk." De laatste jaren is het met de verkoop van de producten wat minder gegaan. De Wereldwinkel wil daarom met de nieuwe naam een wat hipper imago creëren om zo meer klanten te trekken. "Onze producten blijven nu eenmaal uniek," geeft Toon aan. "We streven nou eenmaal na dat we een eerlijk product voor een eerlijke prijs leveren, zodat de producenten ervan verzekerd zijn dat ze het geld krijgen waar ze recht op hebben." De Wereldwinkel zoekt trouwens altijd wel nieuwe mensen om voor een ochtend of middag hun leuke team te komen versterken. Ze zijn vijf dagen per week open, van 09.00 tot 17.00 uur. "We ontvangen leuk publiek in onze winkel. Voornamelijk mensen van boven de vijftig die de doelstelling van de Wereldwinkel nastreven: het bevorderen van eerlijke handel," laat Toon weten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden