Het werk van kunstenares Michelle Dujardin is onder meer verkrijgbaar als boek en postzegels
Het werk van kunstenares Michelle Dujardin is onder meer verkrijgbaar als boek en postzegels (Foto: Frans Limbertie)

Michelle combineert kunst met Zen

Frans Limbertie

'Iedereen kan leren tekenen'

Michelle Dujardin uit Rijswijk timmert aan de weg met haar bijzondere tekeningen en schilderijen. Zij is echter geen gewone illustrator. Haar werk is namelijk gebaseerd op de Zen gedachte. "Zen tekenen is een mooie combinatie tussen creativiteit en spiritualiteit."

Rijswijk - Inmiddels heeft Michelle van de kunst haar full time baan gemaakt. Recent is een serie postzegels met illustraties van vogels van haar hand verschenen, een project dat zij aanging met PostNL. "Er zijn er een aantal vrolijke vellen postzegels ontworpen die verspreid over 2019 worden uitgegeven. De vogelserie is daarvan de belangrijkste en is vorige maand verschenen," laat ze weten.

Michelle groeide op in Rijswijk en verhuisde voor haar studie naar Leiden. Nu ze weer terug is woont ze heerlijk tussen het Rijswijkse groen. Als kind tekende ze al veel. Toch besloot Michelle niet naar de kunstacademie te gaan maar koos zij een andere studie. "In de tijd dat ik het oriëntatiejaar op de kunstacademie deed, waren ze daar bezig met allerlei experimenten, terwijl ik juist lekker ouderwets en realistisch wilde leren tekenen. Ik paste niet bij de visie op kunst die toen heerste. Grappig om te moeten concluderen dat mijn generatie later weer realistisch en figuratief is gaan tekenen." Michelle ging psychologie studeren. Na een tijdje in de zorg gewerkt te hebben, onder andere als persoonlijkheidsonderzoeker, bedacht ze dat ze het schilderen en tekenen toch behoorlijk miste en kwam haar creatieve geest weer om de hoek kijken. "Ik heb nooit een officiële opleiding afgerond en daardoor ben ik in feite een autodidact," geeft ze aan. "Misschien heeft dat me wel gesterkt om mijn eigen pad te kiezen."

De geboren Rijswijkse was altijd al op zoek naar een nieuwe vorm voor haar tekenkunst en kwam in contact met de boeddhistische psychologie en leerde zo het werk van de Nederlandse kunstenaar Frederick Franck kennen. Michelle: Toen ik zijn boek Zen Zien Tekenen las, ging er een wereld voor mij open en dit inspireerde mij enorm. Ik ben die vorm ook gaan gebruiken, en op basis van mijn ervaringen heb ik een boek over Zen tekenen geschreven. Ik wil dat mensen weten dat iedereen kan tekenen. Zo heb ik bijvoorbeeld toentertijd de klas van mijn dochter, met 7- jarige kinderen, binnen een uurtje van kinderspel tekenen naar Zen tekenen ineens roodborstjes laten maken. Het resultaat was echt verbluffend. Ik ben ervan overtuigd dat tekenen goed is voor de mens. Goed om je heen kijken en rustig alles in je opnemen. Neem de tijd. Geloof me, daar wordt je alleen maar slimmer en bewuster van. Potlood, papier, ontspanning en rust, meer heb je niet nodig." Met veel passie werkte Michelle aan haar Zen tekenboek. "Ik had het kant en klaar liggen. Last minute vond ik een uitgever en binnen een week was het geregeld. Er is nu een herdruk en ook nog een Amerikaanse uitgave. Heb ik samen met een vriend van mij in het Engels geschreven. Was een leuke uitdaging. Dus daar ben ik best wel een beetje trots op."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden