Het eerste exemplaar van de seizoensbrochure gaf schouwburgdirecteur Marc Schultheis met plezier aan cultuurwethouder Johanna Besteman.
Het eerste exemplaar van de seizoensbrochure gaf schouwburgdirecteur Marc Schultheis met plezier aan cultuurwethouder Johanna Besteman.

Vrouwen veroveren onze schouwburg

Emile Verdegaal

Het seizoen van de Rijswijkse Schouwburg kan beginnen. Maandag presenteerde directeur Marc Schultheis het gevarieerde programma dat hij met zijn team voor 2019/2020 samenstelde. Cabaret, dans, (veel) muziek, musicals, opera, jeugdvoorstellingen. 225 keer wordt het doek opgehaald met 'voor elk wat wils'.

RIJSWIJK - Voor de presentatie waren exclusief de Vrienden van de Rijswijkse Schouwburg uitgenodigd. Hen stond een gevarieerd programma te wachten. Omdat het thema Sterke Theatervrouwen als een rode draad door de programmering van dit seizoen loopt, gaf een aantal vrouwelijke artiesten alvast een voorproefje op hun voorstellingen later dit jaar. In een afwisselende presentatie, waarin uitgebreid werd vooruitgeblikt op onder meer 'De Aanslag' en 'Enkele Reis' (toneel), 'Kinky Boots' en 'Soy de Cuba' (musical) en 'The Summer of love' (muziek), schenen de schijnwerpers vooral op een aantal van die theatervrouwen. Even niet de bekende namen Karin, Claudia, Ruth of Ellen vanavond. Die staan weliswaar ook geprogrammeerd, maar maandagavond maakten de gasten kennis met enkele minder bekende vrouwelijke artiesten, die nog aan het begin van hun veelbelovende carrières staan.

Joia Rath bijvoorbeeld. Zij komt op 11 januari naar Rijswijk met haar programma 'Zacht', een theatrale reis door het hoofd van deze schrijver en zangeres. Of Anne en Lisa die op 12 november met 'Weltschmerz', een 'humoristische en muzikale ode aan de onvolmaaktheid van de wereld', komen naar het Rijswijks Lyceum, de voorloper van onze huidige schouwburg. Samen met Museum Rijswijk en Wooncentrum Steenvoorde vormen deze locaties de 'Stad als Podium' om zo de schouwburg op laagdrempelige wijze binnen ieders handbereik te brengen. En tenslotte de Meisjes met de Wijsjes. Die brengen hun theatervoorstelling 'Moerstaal', als opvolger van 'Tegeltjeswijsheid'. Dit jaar liggen die tegeltjes in scherven en lijmen de dames de stukken graag weer aan elkaar.

Met al die vrouwenpower zou je bijna denken dat er dit jaar geen plek is voor de mannelijke artiesten. Schultheis stelde de aanwezigen snel gerust. Bladerend door zijn nieuwe brochure noemde hij Thijs van Leer, Kasper van der Laan, Frans Bauer, Johan Derksen, Rob de Nijs, Urbanus maar ook...Tony Neef. "Die treedt op met zijn theatertour 'Weet je nog wel'. Vanavond zingt hij hieruit alvast enkele liedjes."

Sneller dan verwacht was daar de officiële afsluiting. Schultheis had hiervoor nog een leuke primeur in petto en nodigde Johanna Besteman naar voren voor haar eerste openbare optreden als de nieuwe wethouder van cultuur. "En", voegde Besteman hier zelf prompt aan toe, "om een beetje in de sfeer van deze avond te blijven, ook wethouder van emancipatie." Wat heeft onze cultuurwethouder zelf met cultuur, wilde Schultheis weten? "Ik ga graag naar cabaret, maar ook van mooie muziekvoorstellingen krijg ik geen genoeg. En met de presentatie van dit seizoens­programma weet ik nu zeker dat ik hiervoor in Rijswijk moet blijven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden