Rochelle Heerema gaat zich geheel vrijwillig twaalf uur lang op laten sluiten voor een goed doel
Rochelle Heerema gaat zich geheel vrijwillig twaalf uur lang op laten sluiten voor een goed doel (Foto: Frans Limbertie)

Rochelle zet zich in voor 'Free A Girl'

Frans Limbertie

"Kinderprostitutie de wereld uit"

Op maandag 13 mei gaat Rochelle Heerema zich vrijwillig een hele dag laten opsluiten in een hok van een bij twee meter. Zij wil hiermee aandacht vragen voor de strijd tegen kinderprostitutie. Doel van deze actie is om zo veel mogelijk geld op te halen. "Als we niets doen wordt het alleen maar erger!"

Rijswijk - Je zou haar kunnen schetsen als een echte powervrouw. Ondernemend is ze in ieder geval. Rochelle werd geboren op de Dominicaanse Republiek. Als jongste uit een gezin van negen kinderen, wist ze al snel dat ze haar vleugels elders uit wilde slaan. Toen ze in Nederland belandde besloot ze een studie communicatiewetenschappen te volgen. Ze trouwde, kreeg twee zoons en startte haar eigen bedrijf. Op dit moment doet Rochelle diverse projecten voor gemeentes en overheden. Via een vriendin kwam ze in aanraking met Lock me Up- Free a Girl, een organisatie die ten strijde trekt tegen gedwongen kinderprostitutie. Rochelle twijfelde geen moment en meldde zich aan. Met passie en gedrevenheid stort ze zich op dit project. "De bedoeling is dat ik van acht uur 's morgens tot acht uur 's avonds in een hok voor het restaurant 't Goude Hooft in Den Haag ga zitten om op deze wijze het publiek te laten zien onder wat voor barre omstandigheden veel van die meisjes moeten leven. En geloof me, dat is echt heel erg. Het moet gewoon stoppen!" Niet alleen in Pakistan en India, ook in genoeg andere landen zie je dit. Vaak uit armoede belanden vrouwen in de prostitutie, of misschien nog erger: moeten moeders hun jonge kinderen noodgedwongen aan handelaars verkopen om in hun levensonderhoud te voorzien. Free a Girl zet zich in voor jonge meisjes en vrouwen die dit vreselijke leed moeten ondergaan. Rochelle: "Vorig jaar is het gelukt om ten minste driehonderd meisjes en vrouwen te bevrijden. Dat is fantastisch. Ik ben zo blij dat ik hierbij mijn steentje aan bij kan dragen." Als klein meisje al wist Rochelle dat ze zich ooit wilde gaan inzetten voor kinderen in nood. Zo wilde ze lange tijd kinderrechter worden. "Als kind kun je de keuzes niet maken die je als volwassene vaak wel kan." Het gaat niet alleen om hele jonge meisjes, maar ook om oudere kwetsbare vrouwen die onder druk worden gezet om zichzelf te prostitueren. "Precies," beaamt Rochelle. "Ze worden uitgebuit, spreken de taal niet, hun paspoort wordt afgenomen, er is geen geld en geen huis en op een gegeven moment krijgen ze schulden. Ik heb heel lang gewerkt als tolk en ben bekend met deze situaties. Daarom moeten we er voor zorgen dat die vrouwen bekend raken met het sociale vangnet dat hier is. En dat ze weten dat we ze kunnen helpen. Prostitutie ontstaat uit armoede, en uit gebrek van liefde, zekerheid en veiligheid. Mijn doel is om vrouwen uit die wereld te halen en ze het leven te geven dat ze verdienen." Free a Girl helpt met goede opleidingen te volgen zodat ze later een goede baan vinden. "Ik wil minstens vijfduizend euro ophalen en ik heb er alle vertrouwen in dat dit moet lukken." www.lockmeup.nl/rochelle-heerema

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden