Wethouder Armand van de Laar laat zich uitgebreid voorlichten in de kluswoning van Marion en Sjoerd. Foto: Robbert Roos
Wethouder Armand van de Laar laat zich uitgebreid voorlichten in de kluswoning van Marion en Sjoerd. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Zelfbouwproject Metamorfose Rijswijk

Robbert Roos

Bouwen aan je eigen droomwoning

Op donderdag 25 maart vond de feestelijke oplevering plaats van Metamorfose, een transformatieproject van Steenvlinder, in industriegebied Plaspoelpolder in Rijswijk. In dit voormalig kantoorgebouw kunnen de nieuwe eigenaren hun eigen droomwoning realiseren. Wethouder Armand van de Laar was namens de gemeente aanwezig en is erg enthousiast over deze ontwikkeling: "Hier gebeurt het."

Rijswijk - "Dit is een van de vreemdste opleveringen die ik heb meegemaakt" vertelt Armand van de Laar in zijn toespraak. "Normaal is iets wat opgeleverd wordt klaar, hier moeten jullie nog gaan beginnen en staat er alleen een betonnen bak." "Dat is ook precies de bedoeling" legt een van de initiatiefnemers van Steenvlinder; Hans Sparreboom uit. "We hebben dit kantoorpand aangekocht en klusklaar opgeleverd met een meterkast en de standleidingen. Nu is het aan de zelfbouwers om hier een droomwoning van te maken." Voor de vereniging van eigenaren heeft hij een enorme plant meegebracht voor in de entree van het gebouw. Sjoerd en Marion zijn de trotse eigenaar van de woning op de bovenste verdieping. Groot Rijswijk volgt hen al sinds de start van het project. "Maandag krijgen we de sleutel" vertelt het stel enthousiast. "Dan gaan we kijken of onze tekening, versie 21 inmiddels, nog steeds klopt. Als dat zo is gaan we een begin maken met het ophogen van de vloer, het aanleggen van de afvoerleidingen en het schuren van het plafond." Duurzaamheid staat bij het stel hoog in het vaandel. Het penthouse krijgt triple glas en de dakterrassen zullen gedeeltelijk voorzien worden van zonnepanelen. "Het is de bedoeling dat onze woning een industriële uitstraling krijgt, met een knipoog naar het gebied waar we wonen" legt Marion uit. Voor Wim en Astrid, die een dubbel kavel gekocht hebben in het project, wordt dit de eerste woning waar hun samengestelde gezin gezamenlijk zal gaan wonen. "Alle kinderen krijgen een eigen kamer die even groot is, en ik krijg een kookeiland" vertelt Astrid enthousiast. Haar man Wim, die het hele bouwplan in zijn hoofd heeft zitten moet genoegen nemen met een koffieautomaat. "Maar daar ben ik tevreden mee hoor" laat hij lachend weten. "Ik heb het hele plan in mijn hoofd al honderden keren nagelopen en kan niet wachten om eindelijk aan de slag te mogen gaan. Ik hoop dat we Oud & Nieuw in onze nieuwe woning kunnen vieren" besluit hij. Om er met een knipoog aan toe te voegen; "Maar ik zeg nog niet welk jaar." Marion en Sjoerd hebben zichzelf geen deadline opgelegd. "Dat geeft alleen maar stress. "Samen met een bevriend architect hebben we onze droomwoning ontworpen. We gaan gewoon beginnen en zien wel wanneer we klaar zijn." Wethouder van de Laar is blij met de doelgroep. "Jullie zijn echte makers en doeners. Ook nieuwe mensen van buiten de stad. Die zien we graag om mee te helpen verder te bouwen aan onze gemeenschap. Ik heet jullie dan ook van harte welkom in Rijswijk" besluit hij enthousiast.

Meer berichten