Fotograaf: Tino van Dam. Een van de foto's uit de reportage 100% Rotterdam en Den Haag. De fontein op het Hofplein in Rotterdam.
Fotograaf: Tino van Dam. Een van de foto's uit de reportage 100% Rotterdam en Den Haag. De fontein op het Hofplein in Rotterdam. (Foto: Tino van Dam)

Tino maakt foto's in het blauwe uurtje

Nina van Katwijk

100% Rotterdam en Den Haag

Tino van Dam is één van de fotografen van Groot Rijswijk. Naast het maken van foto's voor de krant geeft hij op zaterdagen fotoworkshops, En binnenkort verschijnt er een fotoreportage van hem in twee fotografiebladen, Zoom en Digifoto Pro. Deze reportage maakte hij samen met Ivo Mostert.

Rijswijk - Tino kwam in contact met Ivo nadat hij zijn website met foto's tegenkwam en onder de indruk raakte. "Ivo en ik doen allebei aan landschapsfotografie, dat sluit mooi op elkaar aan," vertelt Tino. Hun reportage 100% Rotterdam en Den Haag speelt daarop in, maar met een twist. Ze brengen de stadslandschappen van Rotterdam en Den Haag in beeld. "Met deze reportage willen we laten zien dat je helemaal niet ver weg hoeft te reizen om mooie foto's te maken, er is zoveel moois te vinden in je eigen achtertuin." Ivo nam foto's van Den Haag en Tino bracht Rotterdam met vijftig sfeervolle foto's in kaart. Daarvoor stond hij soms heel vroeg op. "Het blauwe uurtje is voor mij een favoriet moment van de dag om te fotograferen. Dat is wanneer de straatlantarens aangaan, of alweer uitgaan, terwijl de lucht nog blauw is', legt hij uit. Dat Tino daarvoor regelmatig om 04.00 uur naast zijn bed stond maakt niet uit. "Het is fantastisch dat mijn foto's door deze gerenommeerde fotografiebladen gepubliceerd worden." Digifoto Pro geeft een themanummer uit over locatiefotografie, terwijl het artikel in Zoom zich meer richt op de samenwerking tussen fotografen. De fotoreportage verschijnt in de komende edities van Zoom en Digifoto Pro.

"Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten als fotograaf is de belichting", gaat Tino verder. Als hij op locatie foto's maakt brengt hij soms wel 600 watt aan flitsers mee om een brug in de schemer te belichten. Toch zit het maken van goede foto's niet in de spullen. "Je moet echt leren zien", zegt hij stellig. Dat probeert Tino ook de deelnemers van zijn workshops te leren. Sinds januari geeft hij op zaterdagen fotografieworkshops, naast zijn werk voor de krant, zijn eigen projecten en zijn werk als rekendocent op het ROC Mondriaan. Hij leert de deelnemers van de beginnerscursus de basistechnieken aan en gaat met de gevorderde leuke opdrachten uitvoeren. Zijn vrije werk gebruikt hij als inspiratie voor zijn lessen. Tijdens één van de cursussen neemt hij de cursisten mee om te fotograferen in het blauwe uurtje, net als de foto's uit de reportage. De workshops lopen goed en er komen er nog een paar bij. "Ik vind Rijswijk een fantastische plaats om in te wonen en het verdient zeker net zo veel aandacht als Rotterdam", vertelt Tino enthousiast." Ik ben van plan om een fluisterboot te huren en met een groep cursisten door Rijswijk te varen. Vanaf het water zie je alles weer in een ander perspectief." Informatie hierover is te vinden op TinovanDamFotografie.nl. Aan toekomstige (hobby)fotografen wil Tino het volgende mee geven: "Mensen zien feedback al snel als afkraken maar die feedback heb je juist nodig om beter te worden."

Meer berichten