Marieke van Oudheusden en Jacqueline van Munster werken hard aan hun project 'Ontmoeting in Beeld'
Marieke van Oudheusden en Jacqueline van Munster werken hard aan hun project 'Ontmoeting in Beeld' (Foto: Frans Limbertie)

Nieuw platform voor kunstenaars

Frans Limbertie

"Op zoek naar talent in Rijswijk"

Ontmoeting in Beeld is een nieuw initiatief van de Kunstuitleen, Galerie Arti-Shock en de gemeente. Rode draad is het thema van dit jaar: Rijswijk als duurzame stad. "Een mooie gelegenheid voor kunstenaars om elkaar te ontmoeten en te inspireren," aldus Jacqueline van Munster en Marieke van Oudheusden.

Rijswijk - Jacqueline en Marieke hebben samen met Ben Stolk, vice voorzitter van Arti-Shock, een duidelijke missie: met hun project de beeldende kunst in Rijswijk in de markt zetten. Volgens hen hard nodig, want er loopt hier veel talent rond. Jacqueline, afkomstig uit een Rijswijks gezin waar de schilderkunst een voorname rol speelde, werkt al heel wat jaartjes in de bibliotheek. In haar functie is ze verantwoordelijk voor de kunstuitleen, kunstlijn tentoonstellingen, educatieprojecten voor scholen en workshops voor volwassenen. "We zijn ooit vanuit de gemeente Rijswijk begonnen met projectgroepen, onder de naam cultuurfactories. Dit had een zeker verband met de cultuurvisie vanuit de gemeente, die loopt tot 2030. Hier zijn een aantal pilaren uit voortgekomen en eentje daarvan: Kunst in Openbare Ruimte, is mijn domein geworden. Ik wilde graag iets doen met het in kaart brengen van de beeldende kunst in Rijswijk en ben daarom samen met Marieke en Ben vorig jaar september hiermee gestart," zegt ze.

Marieke werkt sinds vorig jaar maart als cultuurmakelaar voor de gemeente. Haar taak is vooral om mensen op dit vlak bij elkaar te brengen. "Toen ik met Jacqueline in contact kwam en zij mij haar idee voorstelde, sprak me dit enorm aan. Ik ben eens rond gaan kijken en kwam er achter dat in Rijswijk best wel veel gaande is op kunstgebied. Het moet alleen wat beter ontplooid worden. Jacqueline heeft een groot netwerk binnen Rijswijk en samen willen we iets gaan betekenen voor kunstenaars hier."

Vorig jaar september was in de bibliotheek de eerste bijeenkomst van Ontmoeting in Beeld. Jacqueline: "Dat werd een inspirerend debat, waarbij kunstenaars elkaar alvast konden ontmoeten en ideeën konden uitwisselen." September vorig jaar hadden Mariska Mallee en Ben Stolk van Galerie Arti-Shock hun eerste tentoonstelling 'What's Next' in de bibliotheek. Deze ging over de duurzame en sociale wereld en was tevens het startpunt om de toekomst van Rijswijk te verbeelden. "Zij hebben beiden ook een workshop verzorgd in de kunstuitleen met als thema: wonen, omgeving en de samenvoeging van stad en natuur. Dit platform gaat echt om ontmoetingen met elkaar. Een kunstenaar die aangeeft dat hij een goed plan heeft of jonge mensen wil gaan begeleiden, daar staan wij graag voor open. Marieke kan als cultuurmakelaar eventueel helpen met subsidies aanvragen. Wij willen Rijswijk laten bruisen met kunst en nodigen alle amateurkunstenaars in Rijswijk uit om mee te doen met Ontmoeting in Beeld."

Aanmelden kan eenvoudig via via jvmunster@bibliotheekaandevliet.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden