Foto: RHOBBY

Rijswijkschaamte

Het is niet fraai om toe te moeten geven: op de vraag 'waar woon je dan?' heb ik vaak genoeg 'Den Haag' geantwoord, terwijl ik al lang en breed in Rijswijk woon. Ja, in tweede instantie voeg ik er dan aan toe 'of nou ja, eigenlijk in Rijswijk, maar dat ligt toch zo dicht bij elkaar, het is eigenlijk Den Haag'. En ja: we woonden eerst in Den Haag, maar met de verhuizing naar Rijswijk voelde het niet echt alsof we de stad uitgingen, dus stiekem bleven we ook in de stad wonen terwijl Rijswijk toch meer een dorp is. Het is een beetje onzinnig, want Rijswijk is een geweldige plek om te wonen: veel groen, prima voorzieningen en inderdaad een beetje dorps maar op een prettige manier. En de échte grote stad is nooit ver weg. Maar misschien is er stiekem toch een beetje Rijswijkschaamte, alsof je liever in Den Haag had willen wonen maar genoegen hebt moeten nemen met een huisje in Rijswijk.

Overigens: hetzelfde schijnt te gelden voor de Rijswijkers die aan de andere kant van de A4 wonen, langs de Vliet richting Delft, of in hagelnieuwe Rijswijk Buiten. Daar wonen de mensen gevoelsmatig toch meer in Delft dan in Rijswijk, misschien omdat de associatie met zo'n historische universiteitsstad net wat meer cachet geeft.

'Hagenoten' invoeren is hier gelukkig niet nodig

In mijn ervaring wordt er onderling in Rijswijk stiekem ook wel eens onderscheid gemaakt, vaak uit praktische overwegingen maar soms ook met allerlei (onterechte) vooroordelen: oud-Rijswijk en nieuw-Rijswijk. Dat is een reflex die we misschien van onze grote buurman hebben overgenomen. Zelfs buiten Den Haag kent men het verschil tussen het zand en het veen en tussen Hagenaars en Hagenezen. Enkele weken geleden stelde een partij uit de Haagse gemeenteraad voor om niet langer Hagenaars en Hagenezen te gebruiken, maar iedereen in Den Haag aan te duiden met een nieuw woord: 'Hagenoten'. Op deze manier zouden alle inwoners van Den Haag op gelijke wijze aangesproken kunnen worden, zonder belast te worden met de 'beladen' aanduidingen uit het verleden. Best sympathiek maar ook een beetje een mallotig voorstel.

Zo'n voorstel hoeven we uit de Rijswijkse gemeenteraad gelukkig niet te verwachten, aangezien we maar één aanduiding hebben voor de bewoners van Rijswijk. Dat lijkt me vooral een goed teken: de verschillen tussen oud-Rijswijk en nieuw-Rijswijk zijn maar klein en hoewel sommigen graag expliciet willen melden aan welke kant van Rijswijk ze wonen, zijn deze verschillen gelukkig niet zo diepgeworteld en historisch dat er twee benamingen zijn voor twee verschillende type Rijswijkers.

Dan is het makkelijk om een beetje hoogdravend te doen over hoe Wij op deze manier dan één Rijswijk zijn, allemaal Rijswijkers, ich bin ein Rijswijker! Dit lijkt me dan ook niet de beste remedie voor Rijswijkschaamte. Nee, die remedie ligt vooral in het besef dat het gewoon uitstekend wonen is in Rijswijk en dat het een fijne en veilige plek is om er je kinderen op te voeden. U begrijpt: ik ben volledig genezen.

Meer berichten