Jongerenambassadeur Berend van der Ven werd uitgenodigd door wethouder Van de Laar om te praten over rookvrije schoolpleinen.
Jongerenambassadeur Berend van der Ven werd uitgenodigd door wethouder Van de Laar om te praten over rookvrije schoolpleinen. (Foto: )

Jongeren pleiten: Schoolplein rookvrij

Emile Verdegaal

Berend's missie (bijna) geslaagd

Wethouder Armand van de Laar (onderwijs) is met de schoolbesturen in gesprek gegaan over het rookvrij maken van de Rijswijkse schoolpleinen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Van de Laar op dit idee is gebracht door de 13-jarige Berend van der Ven, een van de jongerenambassadeurs die Rijswijk rijk is. Afgelopen week kreeg Berend een paar uurtjes vrij van school om in het gemeentehuis over dit onderwerp verder te praten.

RIJSWIJK - Berend maakte al in december kennis met wethouder Van de Laar. "Dat was tijdens de installatie in de raadzaal van de jongerenambassadeurs. Omdat mijn naam was weggevallen uit de presentatie ben ik na afloop naar de wethouder gelopen om mij even voor te stellen. Die vroeg mij meteen of ik al een idee had waarvoor ik mij als jongerenambassadeur zou willen gaan inzetten. Ik heb toen de rookvrije schoolpleinen genoemd. Op de eerste plaats omdat ik sigaretten vind stinken, maar ook omdat ik een paar kinderen ken die er echt last van hebben als zij sigarettenrook inademen. Het zou dus mooi zijn als ouders rond de schoolpleinen gaan stoppen met roken."

Om hun werk goed te kunnen doen, volgden de jongerenambassadeurs een heuse mediatraining en kregen zij workshops aangeboden. Toen de wethouder hoorde dat hier ook een vlogworkshop tussen zat, kwam hij op het idee Berend te vragen een vlog te maken waarin hij uitlegt waarom hij voorstander is van rookvrije schoolpleinen. "Die vlog kwam er verrassend snel", herinnert Van de Laar zich. "En bij mijn eerstvolgende bijeenkomsten met de schoolbesturen heb ik de vlog meegenomen. Daar keek men wel even van op. De gemeente is verantwoordelijk voor de schoolgebouwen, een rookvrij schoolplein is toch iets dat de scholen zélf moeten regelen? Toch heb ik van deze gelegenheid gebruik gemaakt. De wet schrijft voor dat schoolpleinen uiterlijk 1 augustus 2020 rookvrij moeten zijn. Schoolbesturen en ouders moeten er bewust van zijn om maatregelen te treffen. Een aantal bestuurders had nog niet eerder bij dit onderwerp stilgestaan."

Dat de wethouder zijn vlog gebruikte bij het overleg met de schoolbesturen klonk Berend als muziek in de oren. "Ik denk dat het mijzelf niet zomaar gelukt was om daar binnen te komen. Ik ben daarom erg blij dat de wethouder het wel voor elkaar heeft gekregen en dat er nu uitgebreid over dit onderwerp wordt gepraat."

Van de Laar geeft overigens ruiterlijk toe dat hij zelf niet op het idee zou zijn gekomen. "Het geeft aan dat jongeren anders dan ouderen tegen bepaalde zaken aankijken. Ik denk dat dit meteen de kracht is van het werken met jongerenambassadeurs."

En als we Berend tot slot vragen of zijn missie is geslaagd? "We zijn op de goede weg. Ik ben pas echt tevreden als het straks de normaalste zaak is dat er op de schoolpleinen niet wordt gerookt."

Meer berichten