Fotograaf: Tino van Dam. Het Europees Octrooibureau in Rijswijk.
Fotograaf: Tino van Dam. Het Europees Octrooibureau in Rijswijk. (Foto: Tino van Dam)

Architectuurprijs voor Octrooibureau

Nederland wint voor het eerst

Het Europees Octrooi gebouw in Rijswijk, ontworpen door Jean Nouvel en Diederik Dam, ontvangt een internationale architectuurprijs voor 'Best Tall Office Building' van het CTBUH. Het EOB kantoor wordt eerste gebouw in Nederland dat deze prijs in ontvangst mag nemen.

Rijswijk - EOB President António Campinos is trots met de prestatie: "We zijn heel blij om deze erkenning te mogen ontvangen en ik wil graag mijn oprechte dank uitspreken aan architecten Jean Nouvel en Diederik Dam die deze visie tot realiteit hebben gebracht. Ons kantoor in Rijswijk is nu niet alleen een state-of-the-artwerkplek voor onze medewerkers, maar ook een internationaal erkend symbool voor EPO's toewijding aan innovatie."

De slanke toren is 170 meter hoog, 156 meter lang en slechts 24,7 meter breed. Het heeft verschillende opmerkelijke functies: de dubbele glazen gevel huist hangende tuinen met driehonderd verschillende soorten planten en de holte tussen deze gevels zorgt voor frisse lucht in de slimme ventilatie en het klimaatsysteem. Volgens de oorspronkelijke ontwerpbriefing moest het gebouw twintig procent energie-efficiënter zijn dan de door Nederland gestelde limieten om te voldoen aan de EU-wetgeving. Op het dak bieden fotovoltaïsche zonnepanelen een bron voor duurzame energie. Een watervoerend systeem voor opslag van thermische energie vermindert primaire energieconsumptie en gerelateerde CO2-emissies.

De constructie begon in 2014 en vier jaar later werd het gebouw geopend door Koning Willem-Alexander. In september en oktober 2018 werd het personeel overgeplaatst naar hun nieuwe kantoor, waardoor patentonderzoekers, juristen en ondersteunende teams op één plek werden ondergebracht. Het bouwproject in Rijswijk is volledig zelf gefinancierd en vormt daarmee de grootste investering die het EOB in Nederland heeft gedaan. Ongeveer 2.000 mensen werken in het gebouw waar een geavanceerde technische infrastructuur patentonderzoekers helpt bij de implementatie van het Europese patentverleningsproces. Ook uitvinders en hun wettelijke vertegenwoordigers profiteren wanneer ze mondelinge casebehandelingen bijwonen die bij de beoordeling van hun patentaanvraag horen. Vorig jaar werden ongeveer 3.000 van dit soort procedures gehouden bij het EOB in Rijswijk.

De Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) reikt sinds 2001 reikt jaarlijks prijzen uit aan gebouwen in verschillende categorieën. Om voor een award in aanmerking te komen moeten bouwprojecten een significante bijdrage leveren aan verbeteringen van hoge gebouwen in stedelijke omgevingen. Duurzaamheid is hierin het belangrijkste focusgebied. Van elk project wordt verwacht dat het zo min mogelijk impact heeft op de natuurlijke omgeving, een positieve invloed op omwonenden en een economische vitaliteit voor de inzittenden en gemeenschap.

Meer berichten