Even na afloop van de les samen op de foto
Even na afloop van de les samen op de foto (Foto: Frans Limbertie)

Aan het werk met de Franse Slag

Frans Limbertie

Leren presenteren en interviewen

Verslaggever Frans Limbertie slaat voor de gelegenheid zijn vleugels een keer buiten Rijswijk uit. Op uitnodiging van de Rijswijkse politica Yvonne Hagenaars gaat hij haar leerlingen van de tweede klas aan de International Hotel & Managementschool in Den Haag wat fijne kneepjes bijbrengen in het presenteren en interviewen.

Rijswijk - Mediatraining is booming en veel journalisten trainen werknemers van bedrijven en studenten van journalistieke opleidingen. Maar eigenlijk is mediatraining belangrijk voor bijna iedereen met een baan. In een maatschappij die bol staat van de sociale media, wordt steeds meer geëist van mensen. Jezelf op juiste wijze presenteren om de gedroomde job te krijgen is tegenwoordig onontkoombaar. Er zijn zelfs al werkgevers die een korte pitch, met presentatie via een filmpje, van de sollicitant verlangen. Hoewel de nieuwe generatie hier steeds meer mee vertrouwd raakt, geldt dit nog niet voor iedereen. In de slipstream van mijn eigen maandelijkse talkshow "RondomRijswijk' is het daarom een leuke uitdaging om middels een korte workshop een middagje aan de slag te gaan met deze jonge studenten.

De klas van Yvonne bestaat uit Lotte, Kim, Shania, Bodil, Wouter, Kees, Max en Max, Danique en Koen. Ze hebben er deze middag zin in. "Het is dan misschien geen modelklas, maar wel een goed gemotiveerde groep aan wie het prima lesgeven is," legt Yvonne uit. "Niet iedereen, maar de meesten zullen na voltooiing van de opleiding voor de horeca en het hotelwezen kiezen. Een baan waar service hoog in het vaandel staat. Jezelf presenteren komt dan goed van pas."

Het wordt een korte workshop, dus moet er flink doorgewerkt worden. Dat lukt! Hoog tijd dat de leerlingen zichzelf in één minuut gaan voorstellen en hun sterke eigenschappen naar voren brengen. Ze doen dit op authentieke wijze en dat is goed. Technisch kan er nog wel wat aan gesleuteld worden, maar wees vooral jezelf, geef ik aan. Een minuut is niet veel, maar we leven in een tijd waar alles kort moet zijn. Verwar echter kort niet met snel. Neem je rust, let op een goede houding en raffel het niet af. En zorg ervoor dat je duidelijk en goed verstaanbaar bent. Ik leg uit dat ik zelf niet een grote fan ben van de autocue. Soms kan het niet anders, maar een korte tekst moet je thuis in je hoofd stampen en kunnen vertellen zonder die autocue.

Na het voorstelrondje doen we een rollenspel waarbij de ene leerling de ander interviewt. Lotte speelt de leidinggevende van Koen. Koen is best een goede kracht maar komt vaak te laat en wil er nog weleens met z'n pet naar gooien. Dat moet beter, vindt Lotte. Ze behandelt het zeer professioneel, waarbij ze hem eerst veel complimenten geeft, totdat ze bij de kern komt en duidelijk is. Zij vraagt hem om hier aan te werken. Lotte heeft Koen dan al zo positief behandeld dat hij haar helemaal gelijk geeft en hij zonder morren zo snel mogelijk verbetering belooft.

Meer berichten