Een oude foto van de Geestbrug, genomen vanaf de Cromvlietkade.
Een oude foto van de Geestbrug, genomen vanaf de Cromvlietkade. (Foto: )

Lezing Bruggen in en rond Rijswijk in historisch perspectief

Nederland is een echt bruggenland. Dat kan ook niet anders met alle rivieren en waterplassen in de omgeving. De lezing "Bruggen in en rond Rijswijk in historisch perspectief" door Frans Remery behandelt de ontwikkeling van de brugbouw in Rijswijk en omstreken.

Rijswijk - In de voordracht wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van de techniek van het bouwen van bruggen in de loop van de eeuwen, tot in de huidige tijd. Dit wordt ondersteund met interessante voorbeelden uit Rijswijk en omgeving.

Aangezien bruggen niet het eeuwige leven hebben, is een brug die we nu op een bepaalde locatie zien, daar vaak niet de eerste: er ging een andere brug aan vooraf, en vaak nog één, en nog één. Zo ontstaat een bruggengeschiedenis die veelal niet meer is af te lezen aan de huidige brug, maar waarvan wel beelden bewaard zijn gebleven, in oude foto's, tekeningen en schilderijen. Als 'voorouders' van de huidige bruggen, schetsen zulke bruggen een beeld van de ontwikkelingen in de afgelopen eeuwen. Ook in de huidige tijd gaat de ontwikkeling door en is te zien dat bruggen de openbare ruimte door hun vormgeving niet alleen op een praktische, maar evenzeer op een esthetische manier kunnen vullen.

De lezing begint dinsdag 26 maart om 20.00 uur in Gebouw Hofrust, op de Herenstraat 44B, te Rijswijk. Toegang is gratis.

Frans Remery

Frans Remery studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Lange tijd was hij werkzaam bij Rijkswaterstaat. Daar werkte hij aan het ontwerp van bewegingswerken voor de kunstwerken die toen werden gebouwd. Tussendoor verbleef hij enkele jaren in RD Congo, waar hij de bevolking hielp bij de bouw van bruggen. In de loop van de jaren adviseerde hij geregeld bij buitenlandse projecten op het gebied van sluizen en gemalen. Als vrijwilliger bij de Nederlandse Bruggenstichting kreeg hij belangstelling voor de geschiedenis van de bruggenbouw in Nederland. Deze stichting verzamelt en bewaart kennis van bruggen in Nederland, adviseert bij de bepaling van de monumentwaarde van bruggen als industrieel erfgoed.

Meer berichten