Foto: Frans Limbertie

Rijswijk in de ban van NLdoet

Frans Limbertie

Gezelschap via ontmoetingsbord

Het is de allergrootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet! En ook Rijswijk deed dit keer weer mee. Afgelopen vrijdag was het Open Huis bij wijkcentrum Stervoorde, waar teammanager/coach Johan Hagenus samen met Tineke Snaterse, vrijwilliger bij VluchtelingenWelzijn, het zogenaamde DOE MEE Ontmoetingsbord opende.

Rijswijk - Het is gezellig druk bij het wijkcentrum. Dat is het vaak. Zo ook op deze regenachtige middag in maart. Mensen komen hier graag. Iedereen kan er binnenlopen voor een praatje en een kopje koffie. "NLdoet is een prima initiatief. Als Welzijn Rijswijk zijn wij er natuurlijk heel blij mee. Het DOE Mee ontmoetingsbord, dat vanaf vandaag hier staat, heeft dan ook een grote sociale functie. Mensen bij elkaar brengen, dat is toch waar het allemaal om draait. Niet voor niets hebben we hier immers de term 'de kracht van samen' geïntroduceerd," aldus Monique Hofland. Samen met collega Anna de Wit, verzorgt zij de communicatie bij Welzijn Rijswijk. "Ook in het Oude Raadhuis hebben we een bord hangen. Het werkt een beetje hetzelfde als die prikborden die je weleens ziet in de supermarkt. Stel, je hebt wat aan te bieden of je zoekt iets, bijvoorbeeld een kookmaatje, of iemand om mee te gaan wandelen, shoppen of sporten: dan kun je gewoon hier binnenlopen om jouw vraag, aangevuld met je gegevens, e-mail en telefoonnummer, op dit bord prikken. Het kan ook zijn dat er op het bord al iets hangt dat jou aanspreekt. Als je echt goed zoekt zie je vanzelf wat." Een soort Facebook, maar dan niet digitaal! "Precies!", roept Monique "en bovendien is samen iets ondernemen toch nog altijd een stuk leuker dan in je uppie. Meedoen is het uitgangspunt. Ouderwets mensen bij elkaar brengen! Wat vroeger als vanzelf ging, is nu minder vanzelfsprekend. Daar moeten we aan werken." Naast het ontmoetingsbord wordt ook het Kinderzwerfboekstation geopend, zowel hier als in het Oude Raadhuis. Monique: "Het Kinderzwerfboekstation is een boekenkast, gevuld met allemaal leuke en spannende jeugdboeken. Deze boeken geven we een sticker, zodat we weten dat ze ooit hier begonnen zijn. Kinderen mogen de boeken meenemen om te lezen. Na het lezen kunnen ze die vervolgens weer in een volgende zwerfboekkast terugzetten. De bedoeling is dat de boeken gevolgd worden op hun weg. Zo kan een boek in Groningen eindigen. Doel hiermee is het lezen bij kinderen te bevorderen. Vooral voor kinderen met buitenlandse ouders kan dit van belang zijn."

Na de opening start het Taalcafé. Hier gaan taalkoppels aan de slag met elkaar. Het betreft de zogeheten taalmaatjes die taalvragers, die nog niet genoeg Nederlands spreken, gaan helpen. Samen maken ze afspraken om de Nederlandse taal te oefenen en te leren. Er worden op deze middag foto's en interviews met de koppels gemaakt, speciaal voor een boekje dat later dit jaar zal verschijnen. Het Taalcafé is overigens een terugkerend gebeuren waarbij iedere keer één thema centraal staat.

Meer berichten