Foto: Nina van Katwijk

Beeldverhaal... Novo Sion

Door Nina van Katwijk

Voor de allerlaatste keer staat de rubriek 'Beeldverhaal' stil bij een kunstwerk uit Rijswijk. Wat is de betekenis achter het meest recente kunstwerk in Rijswijk?

Rijswijk- Het nieuwe kunstwerk is te vinden in de nieuwbouwwijk Sion. Verspreid over de wijk liggen zestien plakkaten, elk met een andere afbeelding.

Een rijke geschiedenis

De schijven van 120 cm doorsnee vertellen het verhaal van de wijk. Het gebied is meerdere malen met de grond gelijk gemaakt en herbouwd. Zo heeft er in de vijftiende eeuw een belangrijk klooster gestaan met vijfentwintig ondergeschikte kloosters, de Sancta Maria in Monte Sion. Daarna heeft het gebied dienstgedaan als een buitenplaats voor de adel en nog later is het gebied volledig bedekt met tuinbouwkassen. Vanaf 2013 is er een duurzame, milieuvriendelijke woonwijk neergezet.

Novo Sion

Het kunstwerk van Michiel Kluiters ontleent haar naam aan het levensverhaal van Dirk van Hogendorp, de zoon van één van de eigenaren van de buitenplaats Sion. Van Hogendorp was een idealist, Napoleon-supporter en tegenstander van de slavernij. Na de ondergang van Napoleon bracht hij de rest van zijn dagen door op een plantage in Brazilië die hij de naam 'Novo Sion' gaf, oftewijl; Nieuw Sion. Het plakkaat op de foto laat aan de linkerkant de tuinen van Landgoed Sion zien en aan de rechterkant de Plantage Novo Sion.

Meer berichten