In de expositie: Tweeluik met een oud gezegde...
In de expositie: Tweeluik met een oud gezegde... (Foto: Wilma Schumm)

Vrouwen met een belangrijke rol in de geschiedenis

Vrouwen in Nederland hebben in 2019 honderd jaar lang kiesrecht. Dit konden kunstenaars Nadia en Wilma Schumm niet voorbij laten gaan. Kleindochter (Nadia) en grootmoeder (Wilma) maakten samen de expositie 'Vrouwen in en uit beeld.'

Rijswijk - Nadia en Wilma geven in hun expositie aandacht aan vrouwen die iets betekenen in de maatschappij. Vrouwen die iets achtergelaten hebben waar we met elkaar trots op kunnen zijn of een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis. Zoals Julia Agrippina (de moeder van keizer Nero), Jeane d'Arc, Rosa Louise Parks en Stephanie Kwolek, die vrouw die het materiaal voor kogelvrije vesten uitvond.

Nog niet zo heel lang geleden bestonden er veel gezegdes die discriminerend waren voor vrouwen. Enkele van deze gezegdes gebruiken Wilma en Nadia als satire in de vorm van een tweeluik.

Nadia exposeert met foto's en Wilma met schilderijen en beelden in brons en van speksteen.

De werken van de twee kunstenaressen zij vanaf 2 maart tot en met 28 maart te zien bij de Kunstuitleen in de bibliotheek in Rijswijk, met uitzondering van de dinsdagmiddagen. 

Wie zijn Nadia en Wilma Schumm?

Na eerst opgeleid te zijn tot kinderverzorgster en gewerkt te hebben in de kinderopvang, stapte Nadia over naar haar passie, de fotografie. Zij volgde in Rotterdam een opleiding voor fotografie en tijdens deze studie ging zij werken bij een fotostudio in Den Haag. In 2016 volgde haar eerste expositie. Tegenwoordig werkt Nadia als freelance fotograaf. Een duidelijk voorbeeld van iemand die van haar hobby haar beroep maakte.

Wilma is afgestudeerd als drama- en beeldend therapeut. Zij gaf les in drama, boetseren in klei, werken in speksteen en schilderen. Daarnaast ontwierp ze theaterkostuums. Haar huidige werk bestaat uit kleurrijke schilderijen, beelden in speksteen en in brons. Het abstracte heeft haar voorkeur. Wilma exposeerde regelmatig op heel uiteenlopende plekken, onder andere kerken, winkels en ministeries. Zij is ontzettend trots dat haar kleindochter haar vroeg samen te exposeren.

Meer berichten