Project Rijswijk door David Neirings. Materiaal: staal en neonverlichting. Datum: 2006.
Project Rijswijk door David Neirings. Materiaal: staal en neonverlichting. Datum: 2006. (Foto: )

Beeldverhaal... Project Rijswijk

Door Nina van Katwijk

In de openbare ruimte staan kunstwerken. Maar waarom staan ze daar eigenlijk? Elke week staat de rubriek 'Beeldverhaal' stil bij een ander kunstwerk uit Rijswijk.

Rijswijk - Tussen de Prinses Beatrixlaan en de Wethouder Brederodelaan staan drie zwarte stalen platen, waarvan op het eerste gezicht niet duidelijk is wat het voorstelt. Tot dat je als automobilist of voetganger naast het kunstwerk staat, dan nemen de platen op ingenieuze wijze de vorm aan van een futuristische auto.

De Bat-mobiel in Rijswijk?

Het zwarte futuristische uiterlijk van de auto heeft het kunstwerk 'Project Rijswijk' de bijnaam 'Bat-mobiel' opgeleverd. De bijnaam lijkt nog meer te passen in de avond en de nacht. Het achterste stuk licht dan op met neon lichtjes in allerlei verschillende kleuren. De staart lijkt nu een kleurige explosie van uitlaatgassen en vlammen, alsof de bat-mobiel in de versnelling gaat en achter een superschurk aan scheurt.

Helemaal uit België?

Project Rijswijk is ontworpen door de Belgische kunstenaar David Neirings. Hij staat erom bekend 'snelheid en energie' in zijn beelden te verwerken, evenals futuristische techniek en computervormen. Neirings melde zich aan voor Project Rijswijk juist vanwege de drukke snelweg. De afstand en grootte van het beeld bracht ook moeilijkheden met zich mee. Project Rijswijk moest met een grote kraanwagen helemaal uit België naar Rijswijk worden vervoerd.

Meer berichten