Foto: Nina van Katwijk

Bewoners zijn nu aan huis gekluisterd

Nina van Katwijk

Tijdwinst bus 23 valt toch tegen

Afgelopen jaar is het al vaak in het nieuws geweest, bus 23 kreeg een aangepaste route waarbij de bushaltes op de Admiraal Helfrichsingel en Klaroenstraat in de muziekbuurt opgeheven werden. Volgens de MRDH leverde dit grote tijdswinst voor de buschauffeurs op. Deze tijdwinst blijkt nu tegen te vallen en is maar de helft van de verwachtingen. Ondertussen worstelen de buurtbewoners wél met de problemen.

Rijswijk - Mevrouw Buzing-In het Hout besloot het initiatief te nemen en belde de redactie: "Het kan zo niet langer en de buurtbewoners willen zich laten horen." Tijdens de bijeenkomst in het 65+ wooncomplex op de Bazuinlaan vult de groepsruimte zich met verontwaardigde en radeloze bewoners. "Mijn vrouw loopt met een rollator en kan niet zo ver lopen", begint de heer Winter. "Dankzij het openbaar vervoer kwamen we nog ergens. Sinds de bus niet meer rijdt kunnen we niet eens meer zelf naar de dokter toe." De situatie van het echtpaar is geen uitzondering. De bus reed langs twee ziekenhuizen, het winkelcentrum, de apotheek en Kijkduin. "Ik red het niet om lopend boodschappen te doen", valt mevrouw Cornelissen bij. "En veel van de ouderen in deze buurt gingen regelmatig een middagje naar Kijkduin. Nu dat niet meer kan gaan we pas echt achter de geraniums zitten."

De nadelen voor de bewoners zijn duidelijk. De woonwijk vol met 65+ complexen, een kerk, een basisschool en een middelbare school heeft openbaar vervoer nodig. Nico van Geresteijn van de Bewonersorganisatie Muziekbuurt vindt het schandalig dat de buurt zonder openbaar vervoer zit. "De mensen kunnen nauwelijks de deur uit, visite blijft weg, de sfeer is veranderd." Hier komt bij dat bus 23 maar 1 minuut en 42 seconden eerder bij In de Bogaard aankomt dan voorheen en maar 1 minuut en 39 seconden eerder bij Station Rijswijk, zo staat in een onderzoek van de gemeente Rijswijk. De gemeente is niet blij met de beslissing van de MRDH maar is niet bereid de kosten voor de vervoersmaatschappij te dekken. Zij adviseerde de bewoners gebruik te maken van de regio-taxi. In de praktijk blijkt dat een minder goede oplossing. "Als je van een pensioen leeft kun je echt niet iedere keer een taxi betalen." aldus Cornelissen.

Er zijn onderhandelingen gaande over de dienstregeling tot en met 2020. Raadslid Nel Kames (Rijswijks Belang) lobbyt om de bus al met de zomerdienstregeling van 2019 terug te halen naar de Muziekbuurt. "De bewoners kunnen niet tot 2020 wachten op een nieuwe dienstregeling", legt ze uit. "Ik ben zelfs blij met een compromis waarbij maar één van de haltes in gebruik wordt genomen." Mevrouw Buzing-In het Hout heeft hier nog iets aan toe te voegen: "Het is de vraag of onze protesten iets zullen veranderen, vorig jaar hebben we al vierduizend handtekeningen opgehaald als protest, en dat heeft ook niets uitgehaald. We kunnen alleen maar wachten tot er van hogerhand iets wordt besloten."

Meer berichten