Coen Sleddering over opstappen uit college: "We hebben geprobeerd er iets van te maken maar het is niet gelukt." Foto Charles Groeneveld
Coen Sleddering over opstappen uit college: "We hebben geprobeerd er iets van te maken maar het is niet gelukt." Foto Charles Groeneveld (Foto: Charles Groeneveld)

Sleddering is nu klaar met GroenLinks

Hans Ouwerkerk

VVD niet meer met GL in college

Coen Sleddering ziet geen heil meer in een Rijswijks college waarin VVD en GroenLinks zitten. "We hebben geprobeerd er iets van te maken maar het is niet gelukt." De fractievoorzitter van de VVD ziet wel iets in een coalitie van CDA, D66, Gemeentebelangen Rijswijk, Beter voor Rijswijk (BVR) en de VVD. BVR-fractievoorzitter Larissa Bentvelzen stuurt hier in de onderhandelingen ook op aan.

Rijswijk - In RondomRijswijk, de talkshow van Frans Limbertie ging Coen Sleddering zondag in Trias, centrum voor de kunsten, uitgebreid in op het besluit van de VVD om uit het college te stappen. De belangrijkste reden hiervoor was de voortvarendheid van GroenLinks-wethouder Marloes Borsboom met haar onlangs gepresenteerde klimaatvisie. "We ontkennen niet dat er klimaatmaatregelen moeten worden genomen, maar maak als het gaat om de invulling daarvan even een pas op de plaats."

Over Marloes Borsboom zegt hij: "Zij heeft een grote overtuiging, maar ze heeft het in Rijswijk niet alleen voor het zeggen. Er zijn nu eenmaal partijen die er anders over denken. Wij waren niet nog niet zo ver dat wij ons er in konden vinden. Dan zeggen mensen: 'het is maar een visie en het is nog geen definitief beleid'. Maar daar hebben we in het verleden ons lesje wel in geleerd. Als je eenmaal ja zegt tegen zo'n visie dan is de agenda voor de komende vier jaar wel bepaald. En daar waren wij nog niet aan toe."

Volgens Sleddering zijn er in de weken voorafgaand aan het besluit diverse signalen afgegeven. "Al in januari hebben wij het signaal afgegeven dat we het tempo te hoog vonden en dat we daar problemen mee hadden. We moesten een lijn trekken. We hadden twee mogelijkheden. Of we laten de visie naar de gemeenteraad gaan en stemmen het daar af of we zeggen 'sorry hier doen we niet meer aan mee'. Wij hebben vorige week maandag voor het laatste gekozen."

Overigens is volgens hem het college niet gevallen. "Het college zit er nog alleen zonder de VVD, maar Rijswijk is niet onbestuurbaar." Het is trouwens sinds 1948 dat de VVD in het Rijswijkse gemeentebestuur ontbreekt. Dat zal echter van korte duur zijn, want de onderhandelingen over een nieuw college zijn inmiddels van start. Wat Sleddering betreft ontbreekt in een nieuw college in elk geval GroenLinks. "We zien voorlopig af van een samenwerking met GroenLinks. Ik heb met Larissa Bentvelzen een pizza gegeten. Zij onderzoekt nu een coalitie van CDA, D66, VVD, BVR en Gemeentebelangen Rijswijk. We moeten het wel nog eens worden." En anders wacht er voor de VVD een rol in de oppositie. "Daar hebben we geen ervaring mee, maar dat zullen we vast snel onder de knie krijgen. Soms verlang ik wel eens naar die oppositierol omdat dat een simpeler is dan in het college zitten waarin je telkens compromissen moet sluiten. Roepen vanaf de zijlijn is een stuk makkelijker dan een stad besturen."

Meer berichten