Foto: Frans Limbertie

Samen lopen voor vluchtelingen

Frans Limbertie

Romke Jan organiseert sponsorloop

Van zaterdag 15 op zondag 16 juni wordt voor de tiende keer in successie de 'Nacht van de Vluchteling' georganiseerd. Romke Jan de Vries organiseert samen met anderen een sponsorloop hiervoor en hoopt zoveel mogelijk Rijswijkers te charteren. "We moeten echt kijken wat we kunnen doen met elkaar en daar moeten we het gesprek over aangaan."

Rijswijk - Veertig kilometer lopen in de nacht! "Het wordt een aardige uitdaging. Zeker als je, net als ik, niet zo gek veel loopt. Deze zaterdagochtend beginnen we dan ook serieus met de trainingen," zegt Romke Jan. Hij klinkt bevlogen en betrokken. Wel wil het Rijswijkse raadslid benadrukken dat hij dit niet namens zijn politieke partij GroenLinks organiseert. "Het staat los van elkaar. Natuurlijk speelt mijn achtergrond als raadslid mee, maar dit draait niet om politiek maar om mensen in nood. Het is een belangrijk thema en ik wil hier veel mensen voor mobiliseren, omdat ik vind dat het vluchtelingenprobleem langzamerhand zo groot begint te worden dat elke aandacht die we hier mee kunnen krijgen belangrijk is."

Er wordt gelopen van Rotterdam naar Den Haag en mogelijk wordt ook Rijswijk aangedaan. In mei volgt de bekendmaking van de hele route. Romke Jan: "Ik ben aangesloten bij de Leeuwendaalkerk, en veel mensen van die kerk hebben vorig jaar meegedaan. Ik hoorde van iedereen dat het een mooie ervaring was om mee te mogen maken. Er was die nacht kennelijk heel veel saamhorigheid ontstaan. Toen kreeg ik het idee om zelf ook een sponsorloop te gaan organiseren. Waarom niet tenslotte allemaal met elkaar?, dacht ik. Je doet het immers toch voor al die mensen die overal in de wereld op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Ik heb het laatst eens opgezocht: het zijn er bijna 70 miljoen. Een dak boven je hoofd, schoon water, medicatie, voedsel en goed onderwijs: het zijn de normale dingen waar elk mens recht op heeft, maar waar vluchtelingen vaak een enorm gebrek aan hebben. Door zo'n tocht in de nacht te organiseren kun je misschien zelf ook een beetje ervaren hoe het is om lopend zulke grote afstanden te moeten afleggen als vluchteling."

Er zijn plekken onderweg waar je eventueel kunt rusten, wat kunt eten en waar je met elkaar in gesprek kunt. Ook moet je je paspoort meenemen omdat daar tijdens de tocht naar kan worden gevraagd. "Dit is wel heel opmerkelijk en wordt gedaan door acteurs, die hiermee willen aantonen hoe het voelt als vluchteling om telkens te worden gecontroleerd. Je kunt je als loper laten sponsoren. Dit kan door bedrijven, maar ook door familie en vrienden. We hebben tot nu toe al drieduizend euro opgehaald en ons doel is minstens tienduizend. Een aantal Rijswijkse politici van GroenLinks en D'66 loopt eveneens mee. Tot nu toe heb ik twintig mensen in mijn team en hoop dat ik er nog dertig bij kan krijgen. Ik ben positief gestemd. Het team heet Rijswijk loopt mee! en heeft een eigen teampagina." https://www.nachtvandevluchteling.nl/team/rijswijk-loopt-mee\

Meer berichten