Foto:

Groene vingers bieden helpende hand

Onze redacteur

Voor Mekaar van Welzijn Rijswijk

Als de tuin door omstandigheden een last in plaats van een lust wordt, biedt Voor Mekaar van Welzijn Rijswijk een helpende hand. Het team van vrijwilligers met groene vingers helpt mensen met een fysieke beperking, zonder netwerk en financiële middelen bij het onderhoud van hun tuin. Ze zijn daarbij een luisterend oor.

Rijswijk - "Kijk eens naar die mooie struik, dat plantje en moet je hier zien bij de vijver. Al die insecten waar de kikkertjes op af komen…". Mevrouw Van Aalst

1

wijst vanuit haar stoel op het groen in haar tuin. Sinds haar man enkele jaren geleden overleed en ze ook heupklachten kreeg, vraagt de tuin om meer dan alleen haar handjes. Voor Mekaar van Welzijn Rijswijk biedt haar die hulp.

"We horen vaak dat mensen graag hun tuin willen behouden zoals het was, maar het niet meer (alleen) kunnen onderhouden", zegt vrijwilligster Maria Brabander. "Het grootste gevaar is dan dat mensen tegels gaan leggen waar het tot dan toe groen was." Vrijwilliger Theo Bril vult aan: "Dan verdwijnen al die postzegeltjes aan natuur. Hoe klein ook, een groene tuin is goed voor de biodiversiteit, verlaagt de stadstemperatuur en zorgt ervoor dat regenwater niet zomaar in het riool verdwijnt, maar via de grond teruggegeven wordt aan de natuur."

Vrijwilliger en hovenier Sergio Bink helpt mevrouw Roosburg met het snoeiwerk. Hij mag niet weg voordat hij wat lekkere hapjes voor thuis heeft meegenomen. "Veelal zien we in de ontmoeting met mensen dat zij niet alleen hulp nodig hebben bij de tuinklus maar vooral ook behoefte hebben aan een gesprekje", zegt vrijwilligster Anneke Sellis. "Dat begint natuurlijk bij en over de tuin, maar al snel gaat het over verlies van familieleden bij het ouder worden, krachten die afnemen of soms over eenzaamheid. Als vrijwilligers kunnen we via onze achterban bij Welzijn signalen doorgeven zodat er ook andere hulp ingezet wordt. Wij kunnen 2 keer per jaar hulp bieden en zijn blij als mensen zelf zoveel mogelijk nog helpen."

1

Namen zijn geanonimiseerd.

Meer berichten