Foto: Peter van Zetten

Scanauto struint de straten af

Nina van Katwijk

Hogere pakkans zwartparkeerders

Zwartparkeerders worden voortaan door een hypermoderne scanauto opgespoord. Deze week heeft de gemeente Rijswijk de auto officieel in gebruik genomen. Met de inzet van de scanauto wil de gemeente parkeercontroles efficiënter aanpakken en meer wanbetalers beboeten.

Rijswijk - "Een serieus stukje techniek." Zo noemt projectleider Maurice Timmermans de scanauto die de Rijswijkse straten afstroopt op zoek naar zwartparkeerders. "De hybride scanauto heeft twee kisten op het dak met elk drie camera's met infrarood nummerplaat herkenning. Gezamenlijk maken ze meer dan twaalfhonderd foto's per seconde", aldus Timmermans.

De auto's die onbetaald geparkeerd staan worden automatisch gerapporteerd aan de binnendienst. Daar wordt nagegaan of de bestuurder inderdaad niet heeft betaald. Vervolgens zendt de binnendienst een parkeerwachter naar de auto van de wanbetaler om een boete uit te schrijven. De scans worden na 48 uur of na betaling van de boete gewist. Om te voorkomen dat de controles voorspelbaar worden rijdt de auto op verschillende tijden en telkens andere routes. Gebieden waar weinig betalingsbereidheid blijkt te zijn zullen in de toekomst extra gecontroleerd worden. "Het gebruik van de scanauto is veel efficiënter dan de inzet van handmatige parkeercontroles en kost de gemeente dus minder belastinggeld", benadrukt Timmermans.

Meer berichten