Foto: Frans Limbertie

Sébastian gekozen tot beste gastheer

Frans Limbertie

'Een onvergetelijke avond bezorgen'

Sébastian van Zuiden van Restaurant, Hotel en Spa Savarin in Rijswijk, werd onlangs in een onderlinge competitie voor jonge gastronomische talenten van 18 tot 22 jaar tot beste gastheer van een restaurant gekozen. Het examen was niet eenvoudig en ook de concurrentie van deze prestigieuze Nationale Gastvrijheidsprijs was moordend. "Fantastisch om mee te mogen doen, en dan nog winnen ook. Super dit!"

Rijswijk - Met een verse cappuccino verwelkomt Sébastian als een ware gastheer ons bij de ingang, wanneer we het restaurant van zijn ouders aan de Laan van Hoornwijck in Rijswijk betreden. Hij geniet nog een beetje na van zijn prijs en van alle aandacht die hij mocht ontvangen. Een prijs die bestaat uit een fraai beeld dat ontworpen is door de kunstenaar Lou Thissen, en een officieel bezoek aan Hennessy's Château Bagnolet. "Daar kijk ik enorm naar uit. Het is een beroemde plek en wordt gezien als het huis van de cognac. Voor mijn werk natuurlijk erg belangrijk, omdat we hier verschillende soorten schenken en ik er alles van moet weten."

Als negentienjarige is Sébastian erg jong om deze prijs te winnen, toch loopt hij al een aantal jaartjes mee. "Na de HAVO ben ik min of meer het vak ingerold. Het gaat toch een beetje automatisch wanneer je ouders een restaurant hebben. Toen ik dertien was hielp ik al. Ik weet nog goed dat ik de eerste paar avonden alleen maar glazen heb staan spoelen." Hij bleek echter een snelle leerling die z'n ogen en oren de kost gaf. "Goed opletten wat er zoal om je heen gebeurt. Daar leer je toch het meeste van. Geleidelijk aan mocht ik beginnen met het eten voor de gasten naar de tafel te brengen en voor ik het wist liep ik officieel in de bediening."

Het is tegenwoordig echter niet alleen gerechten serveren en wijn en cognac schenken wat Sébastian doet. "Mijn voornaamste taak is te zorgen dat mijn gasten een geweldige avond hebben. Entertainment brengen! Een praatje maken met de mensen aan tafel, uitleggen wat ze op hun bord geserveerd krijgen en ze op die manier een speciale avond geven. De mensen kunnen thuis ook een biefstukje en een frietje maken maar ze gaan uit eten omdat ze gezelligheid willen en misschien omdat wij over het algemeen wat beter kunnen koken dan zij zelf doen. Maar ik ben er van overtuigd dat als we twee keer dezelfde biefstuk bakken en de eerste keer deze in complete stilte op tafel zetten en weglopen en de tweede keer we er iets meer bij vertellen, waar de biefstuk vandaan komt en hoe die is gemaakt, de tweede biefstuk tien keer lekkerder smaakt. Geloof me, dat is gewoon zo. Dat is dat stukje beleving dat wij moeten brengen. Ze willen vermaakt worden aan tafel. Als je dat niet doet, hebben de meesten misschien dan wel heerlijk gegeten, maar blijft het niet hangen. Ze moeten aan die lekkere steak blijven denken in de trant van: we hebben daar toen zo heerlijk gegeten, daar gaan we naar terug." Het is duidelijk, deze Sébastian van Zuiden kwijt zich uitstekend van zijn taak.

Meer berichten