Ook de salades waren 'verrukkulluk' op de kerstbrunch
Ook de salades waren 'verrukkulluk' op de kerstbrunch (Foto: )

Gezellig brunchen bij Welzijn Rijswijk

Frans Limbertie

"Het gaat ons om de verbinding"

Volle boel bij Welzijn Rijswijk afgelopen tweede kerstdag, waar heel wat mensen waren afgekomen op de kerstbrunch, die alweer voor de derde keer in successie werd georganiseerd. Goede locatie, prima eten en natuurlijk niet onbelangrijk: het sociale aspect! Hier kun je immers nieuwe vrienden maken.

Rijswijk - Het ziet er keurig verzorgd uit. Tafels staan gedekt in de grote ruimte van Welzijn Rijswijk, er wordt muziek gespeeld door accordeoniste Catoo en er is een lopend buffet zodat iedereen straks zelf kan opscheppen wat ie lekker vindt. De eerste gasten druppelen binnen.

Negen welzijnswerkers en dertig Rijswijkse vrijwilligers zijn al uren druk bezig met de voorbereidingen van de kerstbrunch. Een brunch houdt het midden tussen een laat ontbijt en een vroege lunch. We gaan er vanuit dat velen die ochtend niet hebben ontbeten, zodat ze extra kunnen genieten van al de lekkernijen die hier worden geserveerd. En dat zijn er flink wat. Kok Leendert Verheij heeft zich flink uitgesloofd en is verantwoordelijk voor het hoofdgerecht dat bestaat uit lamsbout, vegetarische burgers en diverse salades. Hij wordt bij de openingsspeech van directeur Miriam Bryson nog even door haar in het zonnetje gezet. Bryson vertelt het publiek dat deze hele onderneming voor een groot deel te danken is aan al de vrijwilligers, die zich al jarenlang belangeloos inzetten voor Welzijn Rijswijk. "Zij zijn de kers op deze taart. Zonder hen had dit nooit zo mooi kunnen worden." zegt ze. Niet alleen kan er aan tafel worden gegeten, er staat ook een zogenaamde kletspot. Hierin zitten briefjes met vragen die deelnemers van de kerstbrunch aan elkaar kunnen stellen. Er zitten dan wel veel stellen aan tafel, maar er zijn ook veel ouderen die alleen zijn en op die manier met anderen in contact kunnen komen. En dat is toch waar deze middag om draait: gezelligheid en contact met elkaar: de perfecte kerstgedachte. Niet veel later lijkt iedereen zijn draai gevonden te hebben en klinkt het Gloria Excelsis Deo. Meezingen verplicht! Er wordt gegeten, gesproken en gelachen.

Ab en Tonnie zijn er voor het eerst bij en hebben het reuze naar hun zin. "We wonen hier schuin tegenover en ik biljart hier vaak," zegt Ab, die van origine uit de Haagse Schilderswijk komt, maar nu al weer flink wat jaartjes in Rijswijk woont. Ze vinden beiden de buitenlandse gerechtjes erg lekker en speciaal. Ook Koos en Anneke zijn onder de indruk. "Leuk dat er zoveel mensen zijn. We vinden dat het groots wordt aangepakt allemaal. Het maakt echt indruk op ons. En dat voor weinig geld. Waar vind je dat nog?" Tenslotte praten we nog even met Ruud Molenaar. Al jaren een bekend gezicht in Rijswijk. Ruud werkte vroeger bij DSW en later in het stadhuis, waar hij allerlei hand-en-spandiensten verrichte. "Ik doe nog steeds veel hoor," roept hij. "Ik word vaak ingezet bij verschillende openbare gelegenheden in Rijswijk. Zie mij maar als een soort beschermheer van Rijswijk."

Meer berichten