Foto:

Scholieren gaan school bouwen

Nina van Katwijk

Het Stanislascollege viert op een bijzondere manier haar zeventigjarig bestaan. Leerlingen uit alle vestigingen gaan twee weken lang naar Ghana om scholen te bouwen voor de plaatselijke bevolking. Om dit allemaal te bekostigen hebben ze verschillende sponsoracties op touw gezet, zoals een sponsorloop, het inzamelen van lege flessen en nu zelfs een complete eigen winkel.

Rijswijk - Vorige week opende de vestiging van Rijswijk met trots de Stanislas pop-up store met muziek, dans en een toespraak door Wethouder Armand van der Laar. Twee dagen lang verkocht de pop-up store tweedehands kleding, spelletjes, boeken en leuke hebbedingetjes die leerlingen uit alle vestigingen hadden ingezameld of zelf hadden gemaakt. Leerlinge Brianka stond achter de kassa: "Ik wilde graag de kassa bedienen omdat je zo met mensen in contact komt en je echt aan het werk bent." Ook Wethouder Armand van der Laar is erg enthousiast. "Ik vind het zo'n mooi initiatief dat deze jongeren alles wat ze leren direct in de praktijk kunnen toepassen." "Op die manier zijn ook de scholieren die niet naar Ghana gaan bij het project betrokken", zegt algemeen directeur Loogman. Alle opbrengsten uit de winkel gaan naar het project in Ghana.

Tijdens het twee weken durende verblijf in Ghana helpen de uitgekozen leerlingen de lokale bevolking mee met het bouwen van een school. 15 februari vertrekt één groep naar Nalerigu en een tweede groep, waaronder de deelnemers uit Rijswijk, naar Gbangu.

In totaal gaan er van alle zes Stanislasscholen zo'n zeventig scholieren mee naar Ghana. Laila, Nienke en Nakeysha vertegenwoordigen het Stanislascollge Beweeg-vmbo/mavo uit Rijswijk. Laila: "Ik wil de kinderen in Ghana ook de mogelijkheid geven om goed onderwijs te krijgen. Ik ben zelf half Ghanees en ben al een keer naar Ghana geweest dus ik weet al een beetje wat ik kan verwachten." Directeur Eline van Duijn benadrukt dat er er heel wat van de deelnemers wordt. "We hebben leerlingen uitgekozen met veel doorzettingsvermogen, waarvan we zeker weten dat ze het aankunnen. Ook worden ze voorbereid op de do's en don'ts van een derdewereldland, en natuurlijk op het bouwen zelf."

Er is veel geld nodig. Bij elkaar ruim € 200.000. De vestiging Rijswijk moet daarvan zo'n €11.400,- inzamelen. Daarvan is nu al €7.465,- binnen. Doneren kan via via: www.worldservants.nl/stanislascollegerijswijk.

Meer berichten