Bij Hummes Stores kunt u verschillende kersttaferelen bewonderen onder het genot van een gratis kop koffie, thee of warme chocolademelk.
Bij Hummes Stores kunt u verschillende kersttaferelen bewonderen onder het genot van een gratis kop koffie, thee of warme chocolademelk. (Foto: Robbert Roos)

Onthaasten in een wondere wereld

Robbert Roos

Gratis koffie, thee of chocolademelk

Het is niet eenvoudig om Hummes Stores van Manuela Nelisse aan de Jan van Polanenstraat 6 in Rijswijk te omschrijven. Het is een winkel, maar ook een lunchroom, tempel, theetuin en tearoom tegelijk. In de maand december zijn er verschillende kerstdorpen met bewegende onderdelen te bewonderen. Terwijl u geniet van al dat moois om u heen schenkt Manuela graag een kop koffie, thee of warme chocolademelk met slagroom voor u in. Voor deze keer, tot aan Kerst, helemaal gratis en voor niets.

Rijswijk - Normaal was het kerstdorp in de etalage gebouwd en stonden de schoolkinderen buiten te kijken, maar dit keer is extra groot uitgepakt met wintertaferelen op verschillende plekken in de winkel. Hummes Stores dankt haar naam aan een stripfiguurtje uit een stripboek voor volwassenen van Manuela's partner en is even veelzijdig als Manuela zelf. Vele reizen brachten haar in net zoveel verschillende landen waar ze mooie en bijzondere producten kocht van de lokale inwoners waarover ze uren kan vertellen. "Ik heb een grote liefde voor handwerk, iets waaraan je ziet dat het met gevoel gemaakt is. Nieuw, oud, vintage of door elkaar. Het maakt met eigenlijk niet uit wat het is, zolang het maar iets bijzonders is." Als bezoeker kijk je je ogen uit terwijl je ondertussen geniet van de geur van versgebakken appeltaart. "Het recept is van mijn moeder en al meer dan 50 jaar oud." Met elke stap die je zet ontdek je weer een nieuw hoekje met prachtige dingen. Sloffen uit Venetië gemaakt van gerecyclede fietsbanden, mooie shawls uit een dorpje in Egypte, schrijfwaren, woondecoratie, edelstenen, producten voor huidverzorging; het is bijna teveel om op te noemen. "We hebben zelfs een authentieke kerktrap met bordes, afkomstig uit een oude kerk in Limburg." Onze hedendaagse samenleving is snel en ruw, tijd is geld en dus kostbaar. Manuela: "Je merkt dat mensen hier graag even binnenstappen om naast de opvangvijver even te onthaasten. Of het nu is met een heerlijke kop thee en iets lekkers met een speciale theeceremonie, of om een mooi cadeautje voor een dierbare uit te zoeken. Soms komt iemand gewoon binnenstappen en gaat in een lekkere stoel zitten werken. Het boeit ons niet wat je doet." Met de opbrengsten van de verkopen ondersteunt Manuela via haar Stichting OK verschillende projecten in binnen en buitenland voor mens en dier. En net als je denkt dat je alles gezien hebt loop je tegen een enorme Boedhistische Tempel aan waar Manuela's partner kan mediteren. De producten in de tempel zijn niet te koop maar uiteraard wel te bewonderen. Manuela is nu zo'n 18 jaar bezig maar geniet elk moment. "Ik ben erg begaan met mensen en dieren en geniet ervan als ik met de verkoop van mooie dingen, anderen kan ondersteunen of een rustmomentje kan bieden. Bij ons staat de tijd en de buitenwereld even stil zodat je weer helemaal tot jezelf komt." Hummes Stores is geopend op maandag, dinsdag en vrijdag aan de Jan van Polanenstraat 6 in Rijswijk.

Meer berichten