Het portret van Louise Juliana wordt uiterst zorgvuldig op zijn plaats gezet (foto: Annemarie de Vries)
Het portret van Louise Juliana wordt uiterst zorgvuldig op zijn plaats gezet (foto: Annemarie de Vries) (Foto: Annemarie de Vries)

Delftse jaren Willem van Oranje in beeld

Annemarie de Vries

Lesje vaderlandse geschiedenis

'Willem van Oranje is Hier', sinds vorige week in Museum Prinsenhof Delft, is zo'n tentoonstelling die elke Delftenaar, of beter nog, elke Nederlander gezien moet hebben.

Delft - Want ja, laten we eerlijk zijn de vaderlandse geschiedenis is toch behoorlijk weggezakt en wie weet nog precies wat Willem van Oranje nou heeft gedaan en waarom hij 'Vader des Vaderlands' wordt genoemd? Stamt onze koning Willem Alexander nou wel of niet van hem af? En was Willem van Oranje nou katholiek of protestant? Wat deed hij nou eigenlijk in Delft? En is de Nieuwe Kerk de enige plek waar Oranjes begraven liggen?

Dat alles komt u te weten bij de tentoonstelling 'Willem van Oranje is Hier' die tot en met drie maart in Museum Prinsenhof te zien is.

Willem van Oranje verhuisde in 1572 naar het St. Agathaklooster in Delft. Hoewel dit een vrij luxe klooster was, was het niet te vergelijken met de pracht en praal die hij in zijn paleizen gewend was. Maar het was een veilige plek en daar ging het om. Van hieruit leidde hij de opstand tegen de Spanjaarden. En met succes, want in 1579 werd door Willem van Oranje de Unie van Utrecht gesloten en legde daarmee de basis van ons huidige koninkrijk. In 1584 werd hij door Balthasar Gerards vermoord en omdat Breda nog bezet was werd hij in de Nieuwe Kerk in Delft bijgezet, waar later zijn praalgraf werd geplaatst. Sindsdien vinden hier heel wat Oranjes hun laatste rustplaats.

Op de tentoonstelling vind je ook alles over de dood en de begrafenis van Willem van Oranje. Zo is er een doodsportret te zien van de prins. Hoewel de Staten van Holland hadden verboden zo'n portret te maken had de schilder Van Bieselingen toch snel een schets gemaakt die hij later uitwerkte.

Voor de tentoonstelling zijn stukken uit het eigen archief gehaald, stukken in bruikleen verkregen van andere musea, maar het belangrijkste stuk is uiteraard het gebouw zelf. Zo zijn al jarenlang de kogelgaten een belangrijke trekpleister. En nu krijg je een goede indruk van hoe de prins woonde en werkte. Twee van zijn kinderen werden er geboren. Het portret van zijn dochter Louise Juliana is één van de topstukken van deze tentoonstelling. Voor het eerst werd zij herenigd met haar moeder Charlotte de Bourbon op de plek waar zij beiden woonden en waar Louise Juliana werd geboren.

Indrukwekkend is de zaal te noemen waar op de muur de volledige apologie van Willem van Oranje is afgedrukt, zijn verweerschrift tegen de ban van de Spaanse Koning Philips II. De ban betekende dat hij vogelvrij was en dat iedereen hem op staande voet mocht doden.

Voor kinderen is er het toneelstuk 'De Vergeten Zoon' over de oudste zoon Filips Willem die door de Spanjaarden ontvoerd werd en een katholieke opvoeding kreeg. Dit is op 4 november te zien in Theater de Veste. Verder zijn er natuurlijk speciale rondleidingen, speurtochten en workshops. Kortom een leuk, interessant en leerzaam uitstapje voor het hele gezin. Een must-see.

Meer berichten