"In 'Balans' heb ik een fijne uitgever gevonden die goed bij me past."Foto: Roy Beusker
"In 'Balans' heb ik een fijne uitgever gevonden die goed bij me past."Foto: Roy Beusker (Foto: Roy Beusker)

Paul van Vliet en Rijswijk hebben een band

Door Martin Reitsma

Dinsdag 16 oktober is het boek 'Brieven aan God en andere mensen' van Paul van Vliet uitgekomen. Hem wacht een drukke periode om zijn boek te promoten.

Rijswijk - In mei dit jaar is Paul gestopt met zijn theateroptredens en is hij een nieuwe uitdaging aangegaan waarover hij zegt: "Ik heb na het stoppen niet het zwarte gat gevoeld en vroeg me af wat moet ik doen met mijn nog altijd aanwezige creativiteit? Vervolgens heb ik het schrijven van dit boek opgepakt.

Ons gesprek komt op Rijswijk waarover Paul vertelt: "Mijn vader heeft er lang gewoond. Mijn grootvader Pieter van Vliet was wethouder en locoburgemeester van Rijswijk. Hij zat ook in het schoolbestuur. Ik speelde ooit nog in een Rijswijkse schoolaula omdat er toen nog geen schouwburg was. In de Rijswijkse Schouwburg heb ik meermalen opgetreden. Het is fijn publiek en ik heb er prettig samengewerkt met Maria van Loon."

Over de aanleiding van dit boek vertelt Paul: "jaren geleden kreeg ik het verzoek van de E.O. of ik een brief aan God wilde schrijven voor een radioserie." Daarna kwam er weer van alles tussen. Het schrijven heb ik na mijn afscheid van het theater weer opgepakt.

Tijdens mijn theateroptredens heb ik altijd de balans gezocht tussen de tragische en komische kant van het leven. De taal van het theater moet ook direct worden begrepen. Dit is anders. In een boek kun je meer kwijt. Het is intiemer en je kunt het ook nog eens overlezen." Hij laat zich in dit boek op een zeer persoonlijke manier kennen en zegt: "In het boek staan onder meer brieven aan God, aan mijn vader en moeder, maar ook aan Ilse Dohna, het meisje uit een zomerkamp op wie ik op mijn twaalfde verliefd werd. Voorts aan Audrey Hepburn én aan de familie Kuipers, mijn Friese pleegouders in de hongerwinter van 1945. Mijn vrouw Lidewij heeft kritisch meegelezen. Ik geloof in het mysterie van dingen die onbegrijpelijk zijn." Aan het eind van ons interview zegt Paul benieuwd te zijn naar de reacties van zijn lezers en wat het los maakt bij hen. Meer over het boek via: https://www.uitgeverijbalans.nl/

Meer berichten