Bibiana de Vos is blij dat ze bij  Mounir el Battioui terecht kan met haar tandproblemen. Foto: Robbert Roos
Bibiana de Vos is blij dat ze bij Mounir el Battioui terecht kan met haar tandproblemen. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

'Dit zie je normaal alleen in films'

Robbert Roos

Eindelijk naar de tandarts

Een brede tandpasta-smile; je ziet ze bijna in elke reclame voorbijkomen. Toch is zo'n lach niet voor iedereen weggelegd. Bijvoorbeeld als je door omstandigheden een tandartsbehandeling niet meer kunt betalen. Als je daar niet meer naartoe gaat, kan je gebit ineens snel achteruit gaan.

Rijswijk - Bibiana de Vos kampt eigenlijk al sinds haar jeugd met een zwak gebit, ondanks dat ze toch twee keer per dag goed poetste. Door omstandigheden kwam ze alleen te staan en moest ze noodgedwongen bezuinigen op de tandarts om rond te kunnen komen. "De laatste acht jaar ging ik helemaal niet meer." Haar gebit verslechterde op den duur zo erg dat Bibiana drie keer per dag zware pijnstillers moest slikken. Ten einde raad deed zij mee aan een televisieprogramma over mensen die vanwege de tandartskosten niet meer naar de tandarts gingen. Mounir el Battioui van De Tandartsenkliniek met vestigingen in Rijswijk en Zoetermeer zag haar en dacht; dit kan echt niet. "Ik zag dit fenomeen al veel langer aankomen. Patiënten die wel willen komen, maar door de kosten van de eigen bijdrage niet meer kunnen komen. Instanties houden daar te weinig rekening mee." Mounir besloot de daad bij het woord te voegen en nodigde Bibiana uit in de praktijk. "Ik heb haar gebit bekeken en een behandelplan opgesteld wat door verschillende specialisten zal worden uitgevoerd. Helemaal gratis." Mounir wil het verhaal van Bibiana ook op internet delen. Enerzijds om haar lotgenoten te kunnen bereiken, anderzijds om een sneeuwbaleffect te creëren onder collega's. Voor Bibiana is het net een droom die uitkomt. Ze kan haar gevoel dan ook nauwelijks onder woorden brengen. "Dit is echt geweldig." Mounir wil met zijn daad een voorbeeld zijn voor collegatandartsen. "Een lach is een van de eerste dingen die je ziet en eigenlijk dus ook je visitekaartje. Een mooi visitekaartje gun je toch iedereen? Paradontitis, vergevorderde tandvleesontsteking, is een sluipmoordenaar die je in dit soort gevallen vaker tegenkomt. Het kan bovendien ook echt gevaarlijk zijn als bijvoorbeeld een kaakontsteking naar binnen slaat. Uiteindelijk komen de mensen wel, maar dan is een ingrijpende behandeling vaak onontkoombaar." legt hij uit. "Ik hoop dat collega's net als ik bereid zullen zijn om dit soort patiënten toch te helpen. Nu vallen ze tussen wal en schip. Uiteindelijk zal er een betere regeling vanuit de regering moeten komen, want we liggen nu op ramkoers." Toen Mounir belde met zijn voorstel kon Bibiana haar oren bijna niet geloven. "Ik dacht nog dat hij een grapje maakte. Dit zie je normaal alleen maar in films." Als ze eenmaal in de behandelstoel ligt kan ze haar tranen dan ook niet meer tegenhouden. "Ik ben zo blij dat ik eindelijk geholpen kan worden." Mounir doet zijn werk met geduld en begrip voor de persoon in de stoel. "De angst van de patiënt moet je kunnen handlen. Dan kun je doorpakken en ze blijvend motiveren." Bibiane lacht alweer, omdat ze weet dat ze bij Mounir in goede handen is.

Meer berichten