Raadslid Romy de Man met op de achtergrond Dick Jense: "De doorgaande weg op de Beatrixlaan is een goed voorbeeld hoe het zou moeten!"
Raadslid Romy de Man met op de achtergrond Dick Jense: "De doorgaande weg op de Beatrixlaan is een goed voorbeeld hoe het zou moeten!" (Foto: Frans Limbertie)

In actie voor betere fietspaden

Frans Limbertie

"Fietser moet zich veilig voelen"

De gemeente Rijswijk beantwoordde onlangs de vragen van raadslid Romy de Man, die zij namens Onafhankelijk Rijswijk over de slechte staat van de fietspaden had gesteld. De gemeente belooft beterschap. Maar hiermee is de kous nog niet af. "Er moet nu snel actie komen", zegt Romy "We willen spoedig goede en veilige in Rijswijk realiseren. Genoeg steun hiervoor van de andere partijen."

Rijswijk - De betegeling in een stad of in een dorp hoeft er natuurlijk niet altijd als een biljartlaken bij te liggen. En mensen moeten niet meteen klagen over die ene tegel die net twee centimeter uitsteekt boven de andere, maar na veel klachten met letsel en zelfs een ongeluk met dodelijke afloop is het duidelijk dat veel fietspaden in Rijswijk in slechte staat verkeren. Voormalig wethouder Dick Jense vindt het vooral te wijten aan achterstallig onderhoud. "Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Al jaren eerder had hier meer aandacht aan besteed moeten worden. Vroeger hadden we een stringent beleid om de slechte stukken opnieuw te tegelen." Dus maar snel asfalteren dan? "Laat ik je wel even uit de droom helpen: onder een heleboel fietspaden liggen kabels en leidingen. Als je de boel gaat asfalteren moet je het weer gaan openbreken zo gauw er wat aan mankeert," zegt hij. "Je zal dus ook moeten kijken of die vervangen moeten worden. En zo ja, dan is dat weer een extra kostenpost. Een hele operatie dus, maar de moeite waard." De Huis te Landelaan, de Churchillaan (aan één kant, de andere kant is nu wel geasfalteerd), het is niet lekker fietsen daar. En ook fietsen over de Burgemeester Elsenlaan gaat gepaard met horten en stoten. "Klopt," zegt Romy. "En zo zijn er nog wel veel meer voorbeelden te noemen. Vandaar onze vragen en vandaar dat we er vaart mee willen maken." Jense valt haar bij: "Kijk, die bomen die we hier hebben staan zijn natuurlijk hartstikke mooi, maar veel ervan zijn te groot geworden. Ze horen in een bos te staan en niet in een straat." De vele bomen zijn inderdaad nog een erfenis uit de tijd van burgemeester Bogaardt. Hij stond bekend als de bouwpastoor en heeft voor veel woningen gezorgd. "Zijn visie was er een van snelle groene straten vol met bomen. Dat heeft zowel voordelen als nadelen. Bomen en fietspaden gaan op sommige plekken nou eenmaal niet zo goed samen. Zeker als de bomen dikker worden kunnen de wortels het rode asfalt opdrukken. Hierdoor wordt niet alleen het fietsen ongemakkelijker, maar kan het ook leiden tot gevaarlijke situaties zoals aan de Churchillaan, waar aan de ene kant wel een goed fietspad ligt en aan de andere kant niet. Wat je nu krijgt is het risico dat mensen ertegen in gaan fietsen. Link hoor. En nog strafbaar ook." Kortom: de fietspaden hebben er ooit mooi bij gelegen, en dat moet snel weer gebeuren. "Ons voorbeeld is de doorgaande weg aan de Prinses Beatrixlaan," geeft Romy aan. "We zijn ervan overtuigd dat het op veel andere plekken ook zo zou kunnen. En zo denken veel partijen er ook over."

Meer berichten